İçeriğinde yüksek miktarda E ve K vitamini bulunan zeytinyağında ayrıca kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir gibi vücut sağlığı için önemli olan vitamin ve mineraller de bulunur. Doymamış yağ asidi içerdiğinden kilo almaya neden olmaz ayrıca kolesterolü düzenler. Kalp ve damar sağlığı için bire bir fayda sağlayan zeytinyağı bu bakımdan düzenli tüketilmesi gerekir. Gün içerisinde yemeklerde veya salatalarda da kullanılabilir.

Zeytin yağı ile ilk bilgiler Antik Yunan mitolojisinde geçmektedir. Arkeolojik çalışmalarda zeytin yağının Türkiye'nin Ege bölgesinden Yunan toprakların genelinde yaygın olarak üretildiği tespit edilmiştir. Zeytin ağacından elde edilen zeytinleri iki büyük taş arasında ezerek çıkartılan yağ, bu kadar emek sonrası çıkarıldığı için çok değerlidir. Günümüzde bile fiyatı oldukça yüksektir. Hareketsiz bir yaşamın yanı sıra tüketilen aşırı karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler ciddi kronik hastalıklara zemin hazırlar. Vücudun bütün işleyişini bozan bu yaşam biçimi ölüme bile neden olabilir. Uzmanlar bu durumun yaşanmaması için en sağlıklı beslenme biçimini araştırdı. Bu araştırmalarda insan sağlığını yenileyen mucize besinin zeytinyağı olduğu ortaya konuldu.

ZEYTİNYAĞI SABUNU NE İŞE YARAR?

İnsanlık tarihinin en eski besini olan zeytinden elde edilen yağın insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinir. Ülkemizde özellikle Balıkesir yöresinde zeytinyağı farklı amaçlarla da kullanılır. Yağdan elde edilen sabun virüs ve bakterilere karşı etki sağlar. Zeytinyağı sabunu kiri ve mikrobu anında temizlediği gibi cilt sağlığını da korur. Cilt yüzeyindeki hücrelerin yenilenmesini sağlayan zeytinyağının hiçbir yan etkisi bulunmaktadır.

ZEYTİNYAĞININ FAYDALARI NELERDİR? 

-Yapılan araştırmalarda Akdeniz - Ege mutfağının sağlık açısından faydalı olduğu ortaya çıkarılmış. Bunun nedeni ise yemeklerin zeytinyağ ile yapılmasından kaynaklı olduğu açıklandı.
 
-Aynı araştırmanın akabinde uzmanlar günde bir zeytinyağı yemenin kalp sağlığını olumlu etkilediği gözlemlenmiştir.
 
-Sağlıklı yaşam sırrı olan zeytinyağı güçlü bir antioksidan olduğundan vücudu zararlı toksinlerden arındırır.
 
-Vücudun daha sağlıklı ve dinç kalması için gerekli olan kolajeni sağlayarak organ ve kemiklerin daha sağlıklı çalışmasını destekler.
 
-Zeytinyağı direk olarak vücuda alındığında faydası iki kat daha fazla olur. Bu yüzden uzmanlar zeytinyağını yiyeceklerden direk olarak tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. 
 
-Yapılan bir başka araştırmada zeytinyağının beyindeki sağlıklı hücrelerin sayısını artırarak unutkanlık ve alzheimer gibi ciddi rahatsızlıkların riskini yüzde 80 oranda azalttığı tespit edilmiştir. Zeytinyağı aynı zamanda sindirimi düzenleyen en etkili besindir.