Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayatımıza giren HES kodu, Tuzla ilçe sınırları içindeki 17 ayrı mahallede kurulan pazarlarda sorgulandı. Hatırlanacağı üzere, koronavirüsle mücadele tebdirleri kapsamında pazar esnaflarının HES kodu bulundurması zorunlu hale getirilmişti. Tuzla Belediyesi Zabıta ekipleri, bugün pazar esnafına HES kodu denetimi yaptı.

VATANDAŞ VE ESNAF ARASINDA GÜVENLİK KÖPRÜSÜ

Tuzla Belediyesi Başkanı Dr. Şadi Yazıcı tarafından verilen talimatlarla birlikte koronavirüs salgınının bulaş riskinin en aza indirilebilmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu balamda Tuzla ilçesinin sınırları içinde yer alan 17 mahallede kurulan semt pazarları, denetime tabi tutuldu. Zabıta ekipleri, HES kodu denetimi için pazarlara girdi, vatandaşlar pazarlarda toplanmadan önce esnafın HES kodunu sorguladı. Bu sayede vatandaşlar ve esnaflar arasında adeta bir güvenlik köprüsü kuruldu.

HES kodunun pazarlarda kullanılmasının amacı ne?

HES kodu sorgulaması sayesinde karantinada bulunması gereken vatandaşlar kolaylıkla tespit edilebiliyor. Bu kapsamda, Tuzla'da esnafların karantinada olmasının gerekip gerekmediğine ilişkin HES kodu denetimleri gerçekleştirildi.

Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde kurulmuş semp pazarına uğrayan Celalettin Kaya adlı vatandaş, koronavirüs denetimlerinden memnun olduğunu ve daha önce koronavirüse yakalandığını söyledi. Kaya, "Ben daha önce yaşadım bu durumu. Hastalığı yeni atlattım. Sosyal mesafeye dikkat etmemiz gerekiyor. Tavsiyem, kimsenin birbirine yaklaşmaması. Denetimleri de gördüm ve takdir ediyorum, çok güzel bir uygulama." ifadelerini kullandı.

ESNAFLARA TEKER TEKER HES KODU SORULUYOR

Pazardaki esnaflardan Eyüp Berter, ekiplerin kendilerine maske, eldiven ve sosyal mesafe konularında uyarıda bulunduğunu aktardı. Zabıta ekiplerinin sabah gelerek esnaflara tek tek HES kodu sorgusu yaptığını belirten Berter, "Biz de HES kodunu onlara gösteriyoruz. Zabıtalar da ona göre hareket ediyor. Herhangi bir problem çıkmıyor." dedi.

Başka bir esnaf ise belediyenin denetimlerinden çok memnun olduklarını, düzenli bir şekilde çalıştıklarını ve özellikle de maske konusunda ciddi önlem aldıklarını dile getirdi.

'HES KODU DENETİMLER BİZİ RAHATSIZ ETMİYOR'

Pazar esnaflarından Fırat Başkurtlu, basın mensubu tarafından yöneltilen, "Denetimler sizi rahatsız ediyor mu?" sorusuna yanıt vererek, "Tam tersine, bu gayet iyi. Ne kadar erken olursa o kadar iyidir. Denetimleri burada sık sık yapıyorlar. Hasta olduğu halde gelip tezgahını açanlar var. O sebeple kontroller ve denetimler şu an çok iyi." ifadelerini kullandı.