Libya ve Türkiye arasında bir yıl önce imzalanan Askeri ve Güvenlik İş Birliği Mutabakat Muhtırası, Libya'dan uzmanlara göre ülkenin kaderini değiştiren bir anlaşma oldu. Anlaşma, ülkedeki çatışmaların çok şiddetli geçtiği önemli bir dönemde; 27 Kasım 2019 tarihinde Trablus ve Ankara arasında imzalandı. Türkiye, Libya'ya yardıma gelen tek ülke olarak Libya'nın kaderini değiştirmiş oldu.

SİYASİ ÇÖZÜM SAĞLADI

Libya ordusuna mensup olan Sirte ve Cufra Operasyon Dairesi Sözcüsü Abdulhadi Dırah, anlaşmanın masa altından yapılmadığına, masada alenen gerçekleştirilen meşru bir anlaşma olduğuna dikkat çekti. Dırah, bu anlaşmanın BM nezdinde kayıtlı olduğunu da belirtti.

YARDIMA SADECE TÜRKİYE GELDİ

Libya Hükümeti ABD İşleri Danışmanı Muhammed Ali Abdullah, ülkelerinin geleceğinin tehdit altında olduğunu belirterek Libya'nın 7 ayda bir saldırıya uğradığına dikkat çekti. Abdullah, BM, Avrupa ve ABD de dahil olacak şekilde komşu ülkelerden yardım talebinde bulunduklarını, ancak böyle bir krizde; kadınlarla çocuklar öldürülürken bile kimsenin yardım etmediğini, askeri açıdan yardıma gelen tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

TÜRKİYE VE LİBYA'NIN İŞ BİRLİĞİ GELECEĞİ ÇOK PARLAK

Abdullah; sağlık, ekonomi, ekonomik canlanma, eğitim ve finansal reform gibi alanlarda, Türkiye'nin tarihi ilişkilerinin Libya sahasına aşina olduğunu, bu sebeple Türkiye'ye, Libya'da çok daha büyük bir rol biçtiklerini belirtti.

 Libyalı siyasi analist ve aktivist Ahmed Sevehli de, insanlar öldürülürken AB ülkelerinin yalnızca izlemekle yetindiğine dikkat çekerek Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, Hafter'in Trablus'u alarak kendisini diktatör olarak ilan edeceğini söyledi.

TÜRKİYE, ROKETATAR  EĞİTİMLERİ VERİYOR

27 Kasım 2019 tarihinde Türkiye ve Libya arasında Askeri ve Güvenlik İş Birliği Mutabakat Muhtıras imzalandı. Anlaşmanın ilk yılı geride kaldı. Muhtıra kapsamında Libya ordusuna eğitim veren ve danışmanlık görevini sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yanında Milli Savunma Bakanlığı da, Libya Silahlı Kuvvetleri'ne roketatar eğitimleri veriryor.