Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 12 Ocak Cuma gecesi yaptığı açıklama ile Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirirken, kredi notunu ise "yatırım yapılabilir" seviyenin 6 kademe altına karşılık gelen "B3" seviyesinde sabit tuttu.

Bu gelişme ile birlikte Türkiye'nin uluslararası sermayeyi çekebilmek için ihtiyacı olan "not artırımı" sürecinin başladığına işaret eden uzmanlara göre, rasyonel ekonomi politikalardan taviz verilmemesi ve hukuk alanında güvenin sağlanması halinde 2024 sonuna doğru Türkiye'nin kredi notunda artış başlayacak.

"Ortodoks politikalara mı dönülüyor"

Standard & Poor's (S&P) ve Fitch Ratings ile birlikte en büyük üç kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Moody's, takviminde yer almasına rağmen 16 Haziran ve 15 Aralık 2023 tarihlerinde Türkiye'nin kredi notuna ilişkin bir değerlendirmede bulunmamıştı.

12 Ocak akşamı yapılan değerlendirmede ise piyasa beklentileri ile paralel olarak, kredi notu değiştirilmese de not görünümü "durağan"dan "pozitif"e yükseltildi. Yapılan açıklamada, görünümün pozitife çevrilmesinin ana nedeni "ekonomi politikasındaki belirleyici değişiklik, özellikle de ortodoks para politikasına dönüş" olarak kaydedildi.

Türkiye'nin kredi notunu etkileyebilecek faktörlere de değinilen açıklamada, mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi durumunda, ülkenin notunun yükseltilebileceği belirtildi.

Böylelikle her üç büyük kredi kuruluşu da son birkaç ayda Türkiye'ye ilişkin bakışında düzeltmeye gitmiş oldu.

S&P 30 Kasım 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü ise "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti. Fitch Ratings ise 9 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü iki yıl aradan sonra "negatif"ten "durağan"a çıkarmıştı.

KAYNAK: DW