ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararı sonrası, Kabil Havalimanının Türkiye tarafından korunması için Washington-Ankara hattında görüşmeler devam ediyor.

Bakanlıkta bilgilendirme toplantısında konuşan MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Analiz ve Değerlendirme Subayı Binbaşı Pınar Kara, konu ile alakalı açıklamalarda bulundu.

"Şu an için ek asker gönderme planlanmıyor" diyen güvenlik kaynakları, "NATO görevi ve ikili anlaşmalar kapsamında 20 yıldır sürdürülen danışmanlık ve eğitim faaliyetleri sonlandırılırken sadece havaalanının işletilmesine yönelik görevin sürdürülmesine ilişkin diğer ülke ve Afganistan yetkilileriyle görüşmeler devam etmektedir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde, Afgan halkı ve Afganistan'ın ilişkileri açısından büyük katkı sağlayan ve halihazırda da icra ettiğimiz bu görevi yerine getirmeye devam edeceğiz. Göreve devam edilmesi durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Afganistan'da en başından beri olduğu gibi muharip bir görevi olmayacak, meşru müdafaa dışında herhangi bir operasyonel görevde bulunulmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Afganistan'daki havalimanının işletilmeye devam edilmesine yönelik nihai kararın verilip verilmediği yönündeki soruya güvenlik kaynakları, "Bu yöndeki teknik çalışmalarımız hem ABD hem de katkı sağlaması muhtemel diğer ülkelerle devam ediyor. Biz bütün şartlar gerçekleştirilmeden herhangi bir ilerleme sağlanmış saymadığımız için bütün konular nihayete ermeden herhangi bir açıklama yapmayı doğru bulmuyoruz. Şu anda verilmiş bir karar yok, görüşmeler devam ediyor" diye konuştu.

GÖÇMEN MESELESİ

Afganistan'dan ABD'nin çekilmesini açıklamasının ardından Taliban'ın ilerleyişini artırdı. Afgan halkı ise, hükümet ile Taliban arasındaki çatışmaların arasında kalmak istemiyor. Bu nedenle batıya doğru bir göç hareketi başlattı.

Türkiye de bu göç dalgasının tehdit ettiği ülkelerden. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Kara, "Fiziki engellerin yanında sınır güvenliğinde engelleme ve yakalamaya yönelik üç kademeli bir emniyet sistemi oluşturulmuştur. İlk kademede hudut birliklerinin gözetleme, kontrol, pusu ve devriye faaliyetleri, ikinci kademede komando unsurları ile geri bölgede, dere yataklarından geçişi engelleyecek şekilde hareketli pusu ve devriye faaliyetleri, son kademede ise jandarma unsurları ile gerekli koordine kurularak yasa dışı geçiş yapan şahısların yakalanması ve sınır dışı edilmesi faaliyetleri icra edilmektedir. Son gelişmeler ışığında İran sınırında gerekli birlik kaydırmaları ve takviyeler yapılmıştır. Mehmetçik sınır ihlallerini engellemek için faaliyetlerini yürütmektedir" dedi.

Hudutlardan kaçak geçişlerin arttığı, hudut birliklerinin rotaları bilmelerine rağmen bilinçli olarak müdahale etmediği iddialarının sorulduğu kaynaklar, "Hudut konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin hassasiyeti herkes tarafından bilinmektedir. Sosyal medyada paylaşılan yasa dışı geçişlerle ilgili paylaşılan görüntülerin çoğunluğu güncel değil ve bizim sınırlarımıza ait değil" ifadelerini kullandı.

TERÖRLE MÜCADELE

Yurt içindeki terörle mücadeleye de değinen MSB kaynakları, "Son iki ay içerisinde yurt içi ve sınır ötesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve FETÖ başta olmak üzere DEAŞ dahil terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele edilmiş, 10'u büyük, 30'u orta çaplı olmak üzere 40 operasyon icra edilmiştir. 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar toplam 18 bin 296, bu yılın başından itibaren ise 1595 terörist etkisiz hale getirilmiştir" ifadelerini kullandı.

YAŞ TOPLANTISI

Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) ne zaman toplanacağına yönelik soru üzerine kaynaklar, ağustosun ilk haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında şuranın toplanmasının beklendiği yanıtını verdi.

ABD'NİN DEDEAĞAÇ'A GETİRDİĞİ SİLAHLAR

Kaynaklar, "ABD'nin Suriye kuzeyindeki varlıklarını artırdığına yönelik" iddiaların hatırlatılması üzerine, "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Varlığını artırdığına dair şu an için bir tespitimiz yok" diye konuştu.

Dedeağaç'taki ABD unsurları hatırlatılarak, değerlendirmesi sorulan kaynaklar, "ABD, Avrupa savunmasına destek olmak üzere ülkesindeki birlikleri Avrupa kıtasına 9 aylık rotasyona gönderiyor. Değişik dönemlerde eğitimlerini alıp gidiyorlar. Bunlar eğitim ve lojistik nakliyatın denendiği tatbikatlar. Bunları yakından takip ediyoruz. Yapılan faaliyet de bu kapsamdadır" diye konuştu.

Kaynaklar, Dynamic Front 2021 Tatbikatı İkinci Safhasının ABD Avrupa Kara Komutanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye, ABD ve İspanya Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımı ile 5-20 Eylül 2021 arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacağını da kaydetti.