Geçtiğimiz gün İstanbul Valiliği'nde koronavirüs salgını ile mücadele çalışmalarının değerlendirildiği bir toplantıda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Daha önceki açıklamalarında koronavirüs vaka sayılarının Türkiye genelindeki yüzde 40'lık oranının İstanbul'dan geldiğini belirten Bakan Koca, bu tablonun Türkiye ortalamasından daha fazla endişe verdiğini vurguladı. Kentteki 28 ilçede yüzde 50'lik artış olduğunu belirten Koca, koronavirüsün bulaş riskinin mevsim değişikliğiyle etkisini gösteren soğuk havadan ötürü daha fazla artacağını da söyledi.

İSTANBUL'A EK TEDBİRLER GELİYOR

Bakan Koca, İstanbul'un 11 ilçesindeki artış oranının yüzde 50-60 olduğunu, bu rakamların 10 ilçede 60-70 arasında gidip geldiğini, 7 ilçede ise 70-80 aralığına kadar yükseldiğini duyurdu. Artışlardaki genel sebebin tedbirlere eskisi kadar uyum gösterilmemesi olduğunu vurgulayan Koca, ayrıca memleketlerinden ve tatil yerlerinden İstanbul'a dönenlerin de bu tabloda büyük etkisi olduğuna dikkat çekti.

İşçiler sabah akşam aynı saatte koronavirüs riskini göğüslüyor

İstanbul'da çalışan vatandaşların sabah akşam aynı saatte işe gelip gitmelerini olabilecek en uygun şekilde önlenmesi amacıyla toplu taşıma seferlerine ek seferler konulacağını ve saat düzenlemesine gidileceğinin altını çizen Koca, kamuda ve özel sektörde çalışanların da mesai saatlerinin gözden geçirileceğini belirtti.

İstanbul'daki mekanlarda denetimler artacak

Havaların soğumasıyla vatandaşların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirdiğini belirten Koca, İstanbul'daki koronavirüs denetimlerinin bu noktada sıklaşacağını duyurdu. Kafe, restoran gibi işletmelerin denetim altına gireceğini, burada bulunanların da maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyup uymadıkları denetlenecek. Sokak hayatının daha az yoğun geçmesi için yapılabilecekler göz önüne alınacak. 

İşletmeler daha erken saatte kapanabilir

Kafe, lokanta ve restoran gibi mekanların akşam belli saatlerde kapatılmasının gündemde olduğunu söyleyen Koca, bu önlemin yetersiz kalması durumunda ek önlemler alınacağını; bu durumda akşam belli bir saatten sonra vatandaşların sokağa çıkmalarına kısıtlama getirileceğini belirtti.