Kozmetik ve temizlik sektörüne yönelik 11-15 Şubat 2024 tarihleri arasında İKMİB tarafından düzenlenen Europe Barselona Sektörel Ticaret Heyeti kapsamında cilt, banyo, saç ve güneş bakım ürünleri başta olmak üzere kozmetik ile ilgili Türk ürünlerinin Avrupalı firmalara tanıtımı gerçekleştirildi. Türkiye’den 14 firmadan 26 temsilcinin katıldığı sektörel ticaret heyeti kapsamında İspanya’nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinden gelen yaklaşık 97 zincir mağazanın tedarikçileri ile bir araya gelindi.

İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. İmer Özer ve İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Adıyaman ile T.C. Barselona Ticaret Ataşeleri Mehmet Örnek ve Nurdan Çamlıbel Aydın Türk firmalarını ziyaret etti.

755 ikili iş görüşmesi yapıldı

Türk ve Avrupalı toplam 111 firmanın katıldığı ve dört gün süren etkinlik boyunca yeni iş birliği fırsatlarının ele alındığı toplam 755 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. İkili iş görüşmelerinde, İsviçre, Hollanda, İspanya, Almanya, İngiltere, Norveç, Portekiz, Fransa, Çekya, Romanya, Polonya, İsveç, İtalya, Bulgaristan, Belçika, İrlanda, Avusturalya, Kuzey İrlanda, Slovenya, Finlandiya, Estonya, ABD, Yunanistan, Litvanya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Sırbistan ülkeleri olmak üzere 23 Avrupa ülkesi ve diğer ülkelerden gelen satın almacılar ve tedarikçiler ile Türk firmaları bir araya geldi. Heyet görüşmelerinin sektör ihracatının İspanya’nın yanı sıra bölgesel artışına da katkı sağlaması öngörülüyor.

Adil Pelister: “Türk kozmetik ve temizlik ürün grubunda İspanya’ya ihracatımız son 5 yılda yukarı yönlü bir seyir izliyor”

Avrupa kıtasının Türkiye’nin ihracatı için en önemli pazar konumuna sahip olduğunun altını çizen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Hem Avrupa’da pazar payımızı korumak hem de bu payı arttırmak amacıyla İspanya’nın Barselona şehrinde ana organizatör olan ECRM çatışı altında 11-15 Şubat 2024 tarihleri arasında İKMİB üyesi 14 firma ile Barselona Sektörel Ticaret Heyeti’ni gerçekleştirdik. Firmalarımız yabancı yaklaşık 75 zincir mağazanın tedarikçileri ile görüşme fırsatı buldu. İspanya'nın kozmetik sektörü, Avrupa'nın en büyük ikinci kozmetik pazarı konumunda. 2023 yılında sektör, 15,3 milyar euroluk bir hacme ulaştı. Sektörün büyümesi, artan tüketici talebi, gelişen e-ticaret ve yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi gibi faktörlerden kaynaklanıyor. İspanya’nın 2022 yılında en fazla ithal ettiği ürün grubu güzellik, makyaj, cilt bakım ve güneş kremleridir. Daha sonra sırayla parfümler, hammadde olarak kullanılan koku veren maddeler, yıkama, temizleme müstahzarları ve saç müstahzarları geliyor. İspanya’nın 2022 yılı kozmetik ve temizlik ürünlerindeki toplam ithalatı 5,48 milyar dolar oldu. Kozmetik ve temizlik ürünlerinde Türkiye’nin İspanya’ya 2022 yılında toplam ihracatı ise 9,1 milyon dolar iken; aynı yıl toplam ithalatı ise 95,3 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılında ise İspanya’ya yapılan sektör ihracatımız 12,2 milyon dolara ulaştı. Türk kozmetik ve temizlik ürün grubunda İspanya’ya ihracatımız son 5 yılda yukarı yönlü bir seyir izliyor. Bu ivmeyi daha da yukarı taşımak ve Avrupa ülkelerine ihracatımızı artırmak amacıyla bu tarz heyet ve fuar organizasyonları ile ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz” dedi.