Anadolu Yakası Vakıflar Genel Müdürlü ve Şile Belediyesi iş birliği ile Şile Merkezi Balibey Mahallesinde bulunan tarihi bir eserin daha restorasyon çalışmalarına başlandı. Yapının mimari ve sosyo-kültürel kimliğini oluşturan mekansal, biçimsel, yapısal özgün karakterini bozmadan yürütülecek restorasyon çalışmaları ile camii özgün kullanımına uygun olarak, sürdürülebilir şekilde korunmuş olacağına dikkat çekildi.

Restorasyon çalışmasıyla, tarihi Şile Deniz Feneri’nin ardından, Hacı Osmanağa Camii’de ilçenin kadim tarihi kimliği için önemli bir değer olarak varlığını sürdürecek.

ŞİLE DENİZ FENERİ’NDEN SONRA TARİHİ BİR YAPI DAHA RESTORE EDİLİYOR

Şile’nin en tarihi mahallelerinden biri olan Balibey Mahallesi’nde yer alan camii yapıldığı dönemin ayakta kalmış en değerli örneklerinden biri olma özelliği taşıyor. Camii’nin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, yapım tekniği ve mimari özelliklerine bakılarak 17. Yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi, Trabzon seyahati sırasında konakladığı Şile’den, 600 haneli bir yerleşim yeri olduğunu ve kıyıda bir camisinin bulunduğunu belirtmiştir. Evliya Çelebi’nin yazılarına da konu olan camiinin Hacı Osmanağa Camii olduğu bilinmektedir.

BAŞKAN OCAKLI; “TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ…”

Çalışmalar hakkında konuşan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı; “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızla birlikte restorasyonunu tamamlayarak açılışını yaptığımız Şile Deniz Feneri’mizin ardından, ilçemizin bir başka kadim değerini daha restore ederek, gelecek kuşaklara aktaracağız. Şile’nin kadim tarihinin birer simgesi olan bu önemli eserleri birer birer restore etmeye devam edeceğiz. Çalışmalarına başladığımız Hacı Osmanağa Camii’nin ardından ilçemizdeki tarihi çeşmeleri de restore edeceğimizin müjdesini vermek istiyorum’’ dedi.