Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) tarafından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla Sancaktepe’de düzenlenen ‘2. Tesis Yönetim Zirvesi ve Ödül Töreni Programı’nda ‘Yılın En Çevreci Belediye Başkanı Ödülü’nü, bir kez daha Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı aldı.

Programda aynı zamanda Sancaktepe Belediye Başkanı Av. Şeyma Döğücü, Türkiye Tesis Yöneticileri Derneği (TRFMA) Başkanı İbrahim Bozan, Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) Genel Başkanı Suat Sandalcı ve STK temsilcileri yer aldı.

Bakan Kurum: “Bizi biz yapan değerleri unutmamamız lazım.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık" hareketine değinen Kurum, Sıfır Atık'ın özellikle konut alanlarında yaygınlaştırılması için site yönetimlerine büyük iş düştüğüne işaret etti. Kurum; "Bizi biz yapan değerleri unutmamamız lazım. Maalesef öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki karşı komşusunu tanımayanlar var. Bu kültürü kaybetmememiz lazım. Gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Her sitemizi, mahalle kültürümüzün yaşandığı, insanımızın birbirine yakınlaşmasını sağlayacak, çocuklarımızın tanışmasını, muhabbetin, komşuluğun, yardımlaşmanın en güzel örneklerini öğrenecekleri birer sevgi, saygı ve şefkat mekânı haline getirmek zorundayız. Bakanlık olarak ülkemizin farklı yerlerinde vatandaşımızın yoğun olduğu yerlerde, millet bahçelerinde ve alışveriş mekanlarında 'çevre müfettişlerimiz' için, yavrularımız için çeşitli çevre etkinlikleri düzenliyoruz. Sizden de bakanlığımızla ortak veya ayrı benzer etkinlikleri yapmanızı bekliyoruz. Sıfır Atık hareketimizi bir kültüre dönüştürme yolunda ülkemize destek olmanızı özellikle rica ediyorum, bekliyorum." İfadelerini kullandı.

Şile’nin Marka Değerini Yükseltmeye ve Adını Duyurmaya Devam Edeceğiz

Ödül töreni öncesi düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı;

“2019 yılından bugüne hep bu ilkelerle ve emin adımlarla yürüdük. Şile’mize hizmette şevkimiz katlanarak büyüyor. Şile’mizin model ilçelerden biri olması için gayret ediyor, hemşerilerimizin memnuniyetini hedefleyerek, yatırımlarımıza yön veriyoruz. Sürdürülebilir ve çağdaş belediyecilik anlayışı doğrultusunda, yeni projelerimizi birbiri ardına hayata geçirdik, geçirmeye devam ediyoruz. Önemli alt yapı ve üst yapı projelerini uyguladık. Faaliyetlerimizi bütünleyici yaklaşımla, Şile’mize yakışır şekilde çok yönlü sürdürdük.  Tüm bu çalışmalarımızda marka kent olmanın hayali içerisindeyiz. Çünkü İstanbul’un ilk ve ikinci coğrafi işaretli ürünlerinin sahibi olmanın yanı sıra, İstanbul’un en önemli turizm destinasyonundan biriyiz. Bu kapsamda birçok festivale, etkinliğe ev sahipliği yapıyor, milyonlarca insanımızı Şile’mizde ağırlıyoruz. Dört mevsim yaşanabilir bir turizm anlayışı ile, Şile’mizin özelliklerini, kültürünü, tarihini, değerlerini özümseyerek, özel bir yer olduğunun bilinciyle, bu eşsiz güzellikteki coğrafyaya hizmetlerimizi arttırarak devam ettireceğiz. Çünkü vardığımız noktadan daha iyisini ve daha ilerisini hedefliyor, ilk günkü heyecanla Şile’mizi daha iyi yerlere ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

“Bizleri ‘Yılın En Çevreci Belediye Başkanı Ödülü’ne Lâyık Gören TRKTYD’ ye Çok Teşekkür Ediyorum.”

Sözlerini; programda olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ve mutluluğu ileterek sürdüren Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Şile, 787 Km²’lik arazi bütünlüğü ile Anadolu yakasının en büyük yüz ölçümüne sahip ilçesi. Yüzde 80’i orman. 72 Km’lik sahil hattı ile İstanbul’un Karadeniz’e açılan kapısı. Doğallığımız bizim en büyük bereketimiz ve güzelliğimiz. Denizi, ormanı, doğal yaşamı ile dört mevsim tercih edilen Şile’de sizleri ağırlamak bizim için büyük mutluluk olur. İstanbul’un tek coğrafi işaretli ürünü Şile Bezi’ydi. İkinci coğrafi işareti de Şile Kestane Balı’mıza aldık. Şimdi de Şile Palamudu ile üçüncüsünü almak istiyoruz, müracaatlarımızı yapıyoruz. Anadolu kültürünü yaşamaya ve yaşatmaya çalıştığımız Şile’de, en önemli değerlerimizden olan doğallığımızı ve çevreciliğimizi korumaya çalışıyoruz. Bu doğal güzellikleri korumak ve yaşatmak bilinciyle, Şile’mizde çevre bilinçlendirme çalışmalarına çok önem veriyoruz. Birçok STK ile iş birliği halinde temizlik çalışmaları yapıyor olmanın yanı sıra, Atık getirme merkezimizde minik evlatlarımıza atölyeler düzenliyor, geri dönüşüm eğitimleri veriyoruz.  İstanbul’umuzun tek Mavi Bayraklı plajlarının sahibi Şile’mizde, mavi bayrak sayısını arttırmak ve mevcut potansiyelimizi sürdürülebilir kılmak için mücadele ediyoruz. Bizleri bu anlamda dikkatle izleyen ve ‘Yılın En Çevreci Belediye Başkanı Ödülü’ne lâyık gören TRKTYD Yönetimi’mize çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Şile Belediyesi Geri Dönüşüm Hareketi Devam Ediyor

Şile Belediyesi tarafından “Sıfır Atık” ve geri dönüşüm bilincini arttırmaya yönelik yürütülen farkındalık çalışmaları meyvelerini vermeye devam ediyor. Atık Getirme Merkezi’nin ilçeye kazandırılmasının ardından ivme kazanan farkındalık çalışmaları kapsamında ilçede eğitim gören tüm öğrenciler Atık Getirme Merkezi’nde yer alan atölyede, hem de okullarda düzenlenen seminerlerle çevre eğitim almaya devam ediyor.

Yıl boyu çeşitli STK’lar ile sürdürülen çevre temizliği çalışmalarıyla toplumsal bilinci de arttırmaya çalışan Şile Belediyesi, yeşil doğası, mavi bayraklı plajları ve yürütmekte olduğu sıfır atık çalışmalarıyla model olmaya devam edecek.