Ramazan döneminde tüketicilerin alışkanlıklarına göre dijital pazarlama yatırımlarında göze çarpan değişimler yaşanıyor. Birçok farklı dikeyle sektörde bu sezonsal dönüşümü yakalayabilen pazarlamacılar fark yaratıyor. RTB House bu dönemde yaşanan değişimi ve yapılması gerekenleri açıklıyor.

Ramazan ayı, Türkiye'de dijital tüketici davranışlarında önemli değişikliklere yol açan özel bir dönem. Bu dönemdeki bazı önemli değişimler şöyle sıralanıyor:

Artan mobil kullanım. Özellikle akşam saatlerinde ve iftar sonrası mobil internet kullanımı ve uygulama indirmeleri zirveye çıkıyor. We Are Social Türkiye Dijital Raporuna göre Ramazan ayında mobil internet kullanımı yüzde 15 artıyor. Ayrıca App Annie’ye göre ise Ramazan ayında mobil uygulama indirmelerinin yüzde 20 arttığını gösteriyor.

Sosyal medya etkileşimi tetikleniyor. Kullanıcılar, dini içerikleri paylaşmanın yanı sıra aile ve arkadaşlarıyla bağlantı kurmak için de sosyal medyayı kullanır. Socialbakers 2023 Ramazan Raporuna göre ise Ramazan ayında sosyal medya etkileşimi yüzde 30 artıyor.

Online alışverişe ilgi artıyor. Gıda, giyim, elektronik ve ev eşyaları gibi kategorilerde online satışlarda artış görülür. Adobe Analytics raporuna göre, Ramazan ayında online satışlarda yüzde 35'lik bir artış gözleniyor.

Daha fazla video içerik tüketimi. Özellikle yemek tarifi videoları, yaşam tarzı sohbetleri ve eğlence videoları ilgi görmeye devam ediyor.

Dijital pazarlamacılar kampanya etkisini artırmak için neler yapabilir?

Ramazan ayı boyunca çevrimiçi alışveriş büyümeye devam ediyor. Hatta yemek ve güzellik gibi geleneksel olarak çevrimiçi alışverişe daha az önem verilen kategorilerde bile.

Yapılan araştırmalar alışveriş yapanların yüzde 84'ünün Ramazan ayında genellikle yalnızca bir veya birkaç perakendeciden alışveriş yaptıklarını ancak fark yaratan bir alışveriş deneyiminin bunu değiştirebileceğini söylüyor. Bunlar arasında hızlı teslimat ve daha uygun fiyat avantajı başı çekiyor.

Ramazan döneminde dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, kişiselleştirilmiş yeniden hedeflemenin yüzde 50 daha fazla etkili olduğunu, Derin Öğrenme algoritması sayesinde ortalama ROAS’ın 11’e kadar çıktığını, yüzde 42 daha fazla satış elde edildiğini belirtti. Tunçer’e göre atılması gereken 3 adım;

Kişiselleştirilmiş reklamlar sunun: Kullanıcıların Ramazan'daki alışveriş alışkanlıklarını ve ilgi alanlarını göz önünde bulundurarak daha fazla ilgi duyacakları saatlerde, kişiselleştirilmiş reklamlar sunun. Sitenizi daha önce ziyaret eden müşteriler için özelleştirilmiş reklamlar tasarlarken, onları çevrimiçi gezinirken ve uygulamalarınızı kullanan hedef kitleye göre uyarlamanıza olanak tanıyabilirsiniz.
 
Video içeriklere yatırım yapın: Ramazan'a özel video içerikleri üreterek ve video reklamlar kullanarak hedef kitlenize ulaşın. Video reklamlarda yeniden pazarlama veya yeniden hedefleme kampanyası ile fark yaratabilirsiniz.
 
Ramazan'a özel promosyonlar ve indirimler sunun: Tüketicilerin ilgisini çekmek için Ramazan'a özel promosyonlar ve indirimler sunun. Görsellerinizde hızlı teslimat, stoğa yeni gelen ürün bilgisi ve indirimlerden söz etmeyi unutmayın.