Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında gerçekleştirilen gizli telefon konuşmasının içeriği, Fransa'daki gazeteler tarafından sızdırıldı. Bu gazeteler hakkında soruştuma başlatıldı.

GÖRÜŞMENİN DETAYLARI BAKANLIĞA SORULDU

Bir gazeteci, Fransa Dışişleri Bakanlığı'na ait sitede bulunan soru-cevap kısmı aracılığıyla, Putin ve Macron arasında Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlendiği iddiasına ilişkin gerçekleşen telefon konuşmasının basına sızdırılmasıyla ilgili bakanlığın ne düşündüğünü sordu.

 

Bakanlık, bu soruya verdiği yazılı cevapta şu ifadeleri kullandı:

"İç meselelere ait gizli belgelerin sızdırılması kabul edilemez. Bu nedenle yorum yapmaktan kaçınıyoruz. Konuya ilişkin soruşturma sürüyor. Cumhurbaşkanı (Macron) Rusya ile ilgili tüm meseleleri, özellikle güvenliğimizi etkileyen konuları diyalog yolu ve açık yüreklilikle çözmeyi hedefliyor, öyle de devam edecek." 

LE MONDE SORUŞTURMASI

Rus basını, Fransa'daki Le Monde gazetesi hakkında soruşturma başlatıldığını yazdı. Bu bağlamda Fransız gazetesi Le Monde'nin, Putin ve Macron'un 14 Eylül'deki telefon görüşmesinde, Putin'in "Noviçok" kimyasalını geliştirenlerin yaşadığı Letonya'nın, Navalnıy meselesine dahil olduğu senaryo üzerinde durulması gerektiğini yazdığı iddia edildi.