Dünyanın dört bir yanında yeni tip koronavirüs (kovid-19) için aşı çalışmaları devam ediyor. Pfizer ve Sputnik V gibi aşılardan şu ana kadar çok iyi sonuçlar alındı. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de genel olarak aşılardaki olumlu durumun devam etmesi halinde koronavirüsün azalabilme ihtimalinin söz konusu olduğunu vurguladı. Tükek'e göre koronavirüs, aksilik çıkmadığı takdirde bahar aylarında azalış gösterecek.

KORONAVİRÜS MUTASYONA UĞRAMAMALI

Ocak-Şubat 2021'de ABD, Almanya ve Çin'den gelecek aşıların ülkemizde olacağını vurgulayan Tükek, yüzde 90 oranında etkinlik gösteren aşıların toplumda bağışıklığa zemin hazırlayacağını, bunun sevindirici bir haber olduğunu vurgulasa da virüsün mutasyona uğramasının bu durumu kökünden değiştireceğini açıkladı. Koronavirüs mutasyonunun en çok korktukları ihtimal olduğuna dikkat çeken Tükek, böyle bir durum söz konusu olursa yeni aşı çalışmaları yapılacağını vurguladı.

TOPLU YERLERDE FAZLA BULUNMAYIN

Vakaların son dönemde İstanbul'da oldukça fazla olduğunu ifade eden Tükek, insanların sosyal mesafeye veya maske kuralına dikkat etmediğini, bu disiplinsizlik sebebiyle vaka sayılarının fazlasıyla yükselişe geçtiğini ifade etti. Kalabalık alanlarda bulunmanın risk teşkil ettiğini açıklayan Tükek, ellerinde bulunan tedavi şekillerinin ölümcül vakaların önüne geçemediğini de aktardı.