Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

- 2’nci İnönü Zaferi’nin 103’üncü (1 Nisan 1921) yıl dönümünü bir kez daha kutluyor, başta Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İnönü Muharebelerini zaferle sonuçlandıran İsmet İnönü ve Millî Mücadelemizin tüm kahramanlarını,

- Yine 71 yıl önce bugün (4 Nisan 1953) elim bir kaza sonucu Çanakkale Boğazı’nda batan Dumlupınar Denizaltımızdaki 81 kahraman şehidimiz ile tüm aziz şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.

Dumlupınar Şehitlerini Anma Faaliyetleri kapsamında, bugün (4 Nisan) Çanakkale Boğazı’nda denize çelenk bırakma ve Barbaros Şehitliği’nde Anma Töreni icra edilecektir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri başta olmak üzere bekamıza yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir.

Terörü kaynağında yok etme stratejisi çerçevesinde sürekli ve kapsamlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarla;

- Son bir haftada 27,

- 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar ise 280’i Irak’ın, 393’ü Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 673 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Diğer yandan Suriye’de;

- Harekât alanlarımızda oluşturulan güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik devam eden taciz ve saldırı girişimlerine gerekli karşılık verilmekte,

- İstikrarın sürdürülmesi için tüm tedbirler alınmakta,

- Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşlerinin sağlanması amacıyla çalışmalara da devam edilmektedir.

HUDUTLARDA 109 ŞAHIS YAKALANDI

Birliklerimizin imkân ve kabiliyetlerinin sürekli olarak geliştirildiği, dünya standartlarında ve teknoloji yoğunluklu sistemlerle korunan hudutlarımızda;

- Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 2’si terör örgütü mensubu olmak üzere 109 şahıs yakalanmış, 2 bin 109 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

- Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 2 bin 112’ye, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 41 bin 521’e yükselmiştir.

Ayrıca son bir hafta içerisinde yapılan operasyonlarda 114 kilogram uyuşturucu ele geçirilmiştir.

SN. BAKANIMIZ ABD’Lİ HEYETİ KABUL ETTİ

Sayın Bakanımız,

- 29 Mart’ta ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi üyelerini kabul etmiş,

- 1 Nisan’da Dışişleri Bakanımız ile bir araya gelmiş,

- 2 Nisan’da ise Meclis Başkanımızın ev sahipliğinde ve Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde gerçekleştirilen iftara katılmıştır. 

Bugün de (4 Nisan) Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisini kabul edecek Sayın Bakanımız, Pakistan Millî Günü dolayısıyla Ankara’da düzenlenen resepsiyona katılım sağlayacaktır.

İSRAİL’İN SALDIRILARI SON BULMALI

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, başta Kıbrıs olmak üzere Azerbaycan, Libya, Kosova, Bosna Hersek, Katar, Somali ve daha birçok coğrafyada başarıyla görev yapmaya, bölgesel ve küresel barış ve istikrara önemli katkılarda bulunmaya devam etmektedir.

Bu çerçevede; Garanti ve İttifak Antlaşmaları kapsamında güvenlik, barış ve istikrar için bulunduğumuz ve millî meselemiz olan Kıbrıs’ta;

- Kıbrıslı kardeşlerimizin meşru çıkarlarını her koşulda desteklediğimizi ve kazanılmış hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidinin bizler için olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha vurguluyor,

- Tarafları miadı dolmuş, statükocu ve provokatif söylemler yerine tarihî ve mevcut gerçeklere uygun, makul ve mantıklı çözüme yönelmeye davet ediyoruz.

Ayrıca 106 yıl önce (31 Mart 1918) Taşnak ve Bolşevik çeteleri tarafından Azerbaycan Türk’ü kardeşlerimize karşı gerçekleştirilen mezalimde hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyor, dost ve kardeş Azerbaycan halkının acısını gönülden paylaşıyoruz.

Öte yandan son 6 aydır, İsrail’in hukuk tanımayan saldırılarının şiddetini artırarak devam ettirmesi, yoğun sivil ölümlerine yol açması, özellikle çocuklara karşı vicdansızca davranışları, Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakması, yardım kuruluşlarını bile vurması Gazze’deki trajedinin ne kadar vahim boyutlara taşındığının göstergesidir.

Ayrıca çatışmaların diğer bölge ülkelerine de yansıması kaygı vericidir. Küresel barışa ve istikrara zarar veren bu insanlıktan uzak saldırıların bir an evvel son bulması adına uluslararası toplumu bir kez daha göreve çağırıyoruz.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kabul ettiği son ateşkes kararının ve Uluslararası Adalet Divanının açıkladığı ilave tedbirlerin uygulanmasını teminen gerekli önlemlerin vakit kaybetmeksizin alınması gerekmektedir.

Yine

- Ülkemizin girişimleriyle Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen “30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü"nü bir kez daha kutluyor,

- 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü dolayısıyla “Otizm”in bir eksiklik değil, farklılık olduğunun tekrar altını çiziyor,

- 4 Nisan Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü kapsamında bu konudaki farkındalığa dikkati çekiyoruz.

KIŞ 2024 TATBİKATI BAŞARIYLA İCRA EDİLİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevleri ile eş zamanlı olarak eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. 

Bu kapsamda;

- Ağrı, Kars, Iğdır ve Tatvan başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde Kış 2024 Tatbikatı başarıyla icra edilmektedir.

Birliklerin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe imkân ve kabiliyetlerini denemek ve eğitim seviyelerini geliştirmek amacıyla fiilî atışlı ve atışsız arazi tatbikatı olarak icra edilen Kış-2024 Tatbikatı’na 3’üncü Ordu Komutanlığı Ana Ast ve Bağlı Birlik Komutanlıkları; Kara Kuvvetleri Komutanlığınca görevlendirilen Komando Birlikleri, Kara Havacılık Unsurları, Sınıf Okulları ile kamu kurum ve kuruluşları katılmaktadır. 

5 Mart- 5 Nisan tarihleri arasında; Seferberlik Tatbikatı, Topçu ve Komando Karma Birlik Eğitimi, Atışsız Tabur Görev Kuvveti Tatbikatı, Hudut Güvenliğinin Sağlanması Tatbikatları, Atışlı Tabur Görev Kuvveti Tatbikatı olmak üzere 5 ana faaliyet ve bunlara bağlı özel tatbikatların icra edildiği Kış-2024 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü 3 Nisan’da gerçekleştirilmiştir.

  • 8-19 Nisan 2024 tarihleri arasında Fransa’da, Mayın Harekâtına yönelik eğitimlerin icra edileceği OLIVES NOIRES-2024 ve
  • 8-21 Nisan 2024 tarihleri arasında Romanya ev sahipliğinde Batı Karadeniz’de Temel Deniz Harekâtına yönelik eğitimlerin yapılacağı SEA SHEILD-2024 tatbikatlarına katılım sağlanacaktır.