Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nun gerçekleştirdiği açılış törenine; Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, Avrupa Birliği eski Bakan Yardımcısı ve İstanbul eski Milletvekili Dr. Alaattin Büyükkaya, Tokat Milletvekili Av. Mustafa Arslan, AK Parti İl Başkanı Dt. Cüneyt Aldemir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta konuşma yapan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Namazgâh, Selçuklu ve Osmanlı geleneğidir. Adeta bir açık hava mescidi gibi, yine özellikle büyük alimlerin ve büyük mezarlıkların hemen yanında yapılan bu namazgâhlar; hem namaz kılınmaya, hem Cenaze Namazları’nın icrası için, özellikle mezarlık ziyaretlerinde Kur’an-ı Kerim mukabelelerinin okunması için kullanılıyor.

Ayrıca Osmanlı dönemlerinde ise asker savaşa gitmeden önce bu Namazgâhlarda namaz kılar ve öyle giderlermiş. Bizler de bu güzelliği Tokat’ımızda ortaya çıkarttık.

Namazgâhımızı yaparken Fatih Sultan Mehmet Han’ın Kosova Prizren’de ve Çanakkale’de yaptırmış olduğu Namazgâhların mimarisine bağlı olarak tamamladık. Daha önce Şeyh-i Şirvani bölgesinde namazgâh varmış ancak zamanla bu namazgâh alanı kaybolmuştu, yeniden bu kültürümüzü aynı noktada canlandırdık.

Yapılan bir okul, bir cami veya insanların yararlandığı her şey Saka-i Cariyedir. Böylesine güzel bırakılan hayırlı eserlerdir. Bizler Tokat’a hizmet etmek için gayret sarfedenler olarak bu şehrin ne kadar kadim bir şehir olduğunu biliyoruz.

GEÇMİŞİN İHYASI, GELECEĞİN İNŞASI

Şehrimizle ilgili ne yaparsak, hangi adımı atarsak, gelecekle ilgili ne yaparsak burada geçmişimizi de düşünerek hareket ediyoruz. Tokat’ımızda çok güzel bir uyum içerisinde çalışıyoruz. Mesele Tokat ise gerisi teferruattır düşüncesinden hareketle işlerimizi gerçekleştiriyoruz. Tokat’ımız çok güçlü bir şekilde geleceğe doğru yürüyor.

Namazgâhımızın yapımına katkı sağlayan hemşehrimiz, değerli büyüğümüz Dr. Alaattin Büyükkaya başta olmak üzere, emeği geçen tüm ustalarımıza, herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Avrupa Birliği eski Bakan Yardımcısı ve İstanbul eski Milletvekili Dr. Alaattin Büyükkaya açılış öncesi yaptığı konuşmada; “Böyle bir eserin ortaya çıkmasında emeği geçen Sayın Belediye Başkanımıza ve ekibine, Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Tokat’ta her kurum uyum içerisinde çalışıyor. Rabbim bu güzelliği korusun. Namazgâhın inşasında emeği geçen Hasan Erdem kardeşime ayrıca teşekkür ediyorum. Bu eserin ortaya çıkmasında bir katkım olduysa bu Allah’ın bir lütfudur. Bu güzel davet için Sayın Başkanımıza ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim.” dedi.

Okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ve yapılan duaların ardından kurdele kesimi ile Namazgâhın açılışı yapıldı.