BM Genel Sekreteri Antonio Guterres adına bugün yapılan açıklamada “Genel Sekreter, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'dan tahıl, gıda maddeleri ve gübre ihracatı için güvenli gemi seyrini kolaylaştırarak Karadeniz Tahıl Girişimi'nin uygulanmasına devam ettiğine ilişkin duyurusunu memnuniyetle karşılamaktadır. (Genel Sekreter) Türkiye'nin diplomatik çabaları için minnettar ve bu hayati gıda tedarik hattını açık tutmak için yaptıkları çalışmalardan dolayı BM Koordinatörü Amir Abdulla ve ekibine teşekkür ediyor” denildi.

Karadeniz Tahıl Girşimi’nde görev yapan BM Koordinatörü Amir M. Abdulla ise Rusya’nın devam etme kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek “Türkiye’nin çalışmaları için minnettarım. Girişimdeki tüm taraflarla tekrar çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

ABD'DEN DE TEŞEKKÜR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede tahıl koridoru başta olmak üzere Ukrayna konusundaki son gelişmeler ele alındı. Blinken görüşmede; tahıl koridoru krizinin çözümünde üstlendiği sorumluluktan Türkiye'ye ötürü teşekkür etti.

UKRAYNA'DAN DA TEŞEKKÜR GELMİŞT

İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan üst düzey Ukraynalı yetkili, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'e (BM) teşekkürlerini iletti. Türkiye'nin Rusya’ya baskı yaptığı ve bu baskı sonucunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fikrinin değiştiğini belirtti.

Öte yandan, Ukrayna'da Altyapıdan Sorumlu Bakan Oleksandr Kubrakov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e teşekkür etti.