Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) ile 2020 yılı tamamen değişti. Hayatımıza maskenin yanı sıra sosyal mesafe ve aslında her daim dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları girdi. Koronavirüs, halk arasında bir takım doğru bilinen yanlışların türemesine de sebep oldu. Örnek olarak çift maske takan vatandaşlar verilebilir. Vatandaşlar, çift maske taktıkları zaman koronavirüse karşı iki kat önlem aldıklarını düşünse de Bilim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, çift maske takmanın herhangi bir faydası olmadığını açıkladı.

ÇİFT MASKE TAKMAK DAHA MI FAZLA KORUYOR?

Çelik, çift maske takan vatandaşlara bir takım uyarılarda bulundu. Bu uyarılarda, daha fazla koruduğunu sandıkları çift maske kullanımının aslında hiçbir şeye faydası olmadığına dikkat çekti. Çelik'in açıklamalarına göre maskenin doğru takılması, koronavirüse karşı büyük önem taşıyor. Öte yandan kullanılan maskelerin 3 katlı olması ve koronavirüsün geçişini azaltan Nonwoven kumaşından üretilmiş olması önemli. Çelik'e göre bunlar göz önüne alındığı zaman, çift maske takma durumu oldukça gereksiz.

KIYAFETLER 90 DERECEDE Mİ YIKANMALI?

Halk arasında doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de, dışarı çıktıktan sonra kıyafetlerin 90 derece gibi yüksek bir ısı seviyesinde yıkanması. Çelik, bu durumun da gereksiz olduğunu; zira koronavirüsün zarlı bir yapıda olduğunu belirtti. Zarlı bir virüsün 90 derece sıcağa gerek olmadan çözülebildiğini vurgulayan Çelik, çamaşırları yıkamak için makineleri 30 derecede çalıştırmanın yeterli olacağını söyledi.