Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den sipariş edilen koronavirüs aşısı ile alakalı olarak ortaya çıkan 'aracı firma' iddialarına yanıt vermek üzere Twitter'dan yazılı Bir açıklamada bulundu. Bakan Koca, aşı için yapılan görüşmelerin Devlet Malzeme Ofisi'nde yetkili olan kimseler tarafından yapıldığını belirterek, Çinli Sinovac şirketi tarafından Sağlık Bakanlığı'na gönderilen mektubunu tamamını sosyal medyadan yayınladı.

Bakan Koca, aşının tedarik sürecinde yalnızca üretici firma ile muhatap olduklarını belirterek basında yer alan aracı firma iddialarından ötürü bir açıklama yapma zorunluluğu hissettiğini dile getirdi. Toplumdaki her kesimin sorgulamaya, eleştiride bulunmaya ve derinlikli bilgi edinmeye hakkı olduğunu beyan eden Koca, merak edilen her şeyi açıklamış şeffaflıkla izah ettiklerini bildirdi.

EKSİK BEYANLARLA İNSANLARIN AKLINI KARIŞTIRIYORLAR

"Eleştiri" adının altında eksik beyanlarla yapılan yakıştırmalara cevap verdikten sonra iddia sahiplerinin, kendi taraflarına ulaşarak teşekkür ettiklerini beyan eden Koca, yine de iddia sahiplerinin gerçeği öğrenene kadar toplumun aklını karıştırmak için zemin oluşturma eylemine devam ettiğini söyledi.

Daha önceki açıklamalarında, aşıların aracı firma vasıtasıyla alınmayacağını açıkladığını anımsatan Koca, bir muhabir tarafından çekilen fotoğrafta yer alan "Keymen İlaç A.Ş." ibaresinden ötürü söz konusu iddiaların gündemde bulunduğu açıkladı.

AŞI ÜRETİCİLERİ İLE BİZZAT GÖRÜŞÜLDÜ

Oxford ve Biontech aşıları dahil olacak şekilde bütün aşı üreticileri ile bizzat aracısız ve devlet olarak görüştüklerini altını çizen Koca, devlet adına Devlet Malzeme Ofisi yetkililerinin Çinli Sinovac firmasıyla görüştüğünü, Keymen İlaç A.Ş.'nin de lojistik sürecin sahibini yaptığını bildirdi.

Sinovac firmasının Türkiye'de bulunan tek yetkilisinin Keymen İlaç A.Ş. firması olduğunu açıklayan Koca, bu durumun 7 yıldır bu şekilde devam ettiğini belirtti.

GÖRÜŞMELER DİREKT OLARAK ŞİRKETLERLE YAPILIYOR

Verilen bilgilerden sonra olup biten her şeyi açık bir şekilde anlaşılacağını bildiren Koca, aşı için bütün görüşmelerin direkt olarak üretici şirketlerle yapıldığını bir kez daha altını çizdi. Anlaşmanın mali ve idare bütün koşullarının distribütörden bağımsız olarak aşı üreticisi ile yapılan görüşmeler sonucunda belirlendiğine dikkat çeken Koca, distribütörün sorumluluk ve yetkilerinin sadece Sinovac firmasını temsil ve lojistikten ibaret olduğunu vurguladı.

'YALNIZCA BERABER HAREKET EDERSEK SALGINI YENERİZ'

Açıklamaların ardından kimseden özür beklemediklerini duyuran Koca, yeni tip koronavirüs salgınına karşı ya yalnızca birlikte mücadele etmemiz durumunda başarılı olabileceğimizi bildirdi. Sinovac firması tarafından Sağlık Bakanlığı'na gönderilen mektupta ise, Keymen şirketinin, Çinli Sinovac şirketinin Azerbaycan ve Türkiye'deki tek dağıtıcısı olduğu bildirildi.

Sinovac firmasının Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği mektup


Haber: Ecem Köksal