Ana vatanı Endonezya olan karanfil, ağız kokusu için birçok medeniyette tercih edilmiş, imparatorların ilk tercihleri arasında yer almıştır. Sindirimi kolaylaştırıcı özelliğinin yanı sıra, mikrop hastalıklarında tedavi maksatlı tercih edilebiliyor. Kozmetik ve ilaç fabrikalarında tercih edilen karanfil Asya ülkelerinde yemeklere eklenerek tüketilebiliyor.

Yemek sonrası sindirim problemleri yaşayan kişilerde karanfil tüketilebilir. Sindirim sisteminde yer alan zararlı maddeleri dışa atan karanfil, mide problemlerinde ve gaz sorunlarında iyileştirici olarak kullanılabilir. Karaciğer organı, vücut içerisinde yağ depolanmasına ve toksinlerin çoğalmasına izin vermeyen organdır. Ancak zaman içerisinde karaciğer organı deforme olabilir. Karanfil suyu içildiğinde, karaciğerin kendisini yenilemesine yardımcı olunabilir. Karanfil aynı zamanda cildin kendisini yenilemesine destek olur.

Karanfilin içerisinde bulunan maddeler, kemik sağlığını geliştirici özelliklere sahiptir. İleri yaşlarda karşılaşılabilen kemik erimesi sorunlarının önüne karanfil tüketilerek geçilebilir. Kemikler için gerekli olan potasyum ve kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Güçlü antioksidan olan karanfil, bağışıklık sistemine olumlu yönde etki sağlar. Beyaz kan hücrelerinin artmasına destek olur. Kansızlığın azalması konusunda görev görür.

Karanfil içerisinde yer alan bazı maddeler, kısa sürede ağrıyı kesici özelliklere sahiptir. Üst solunum yolları hastalıklarında suyu içilerek tedavi sağlanabilen karanfil, baş ağrısı için öneriliyor. Karanfil suyuyla ağız içi gargara yapıldığında, diş eti sağlığı korunabilir. Diş eti sağlığını korumanın yanında, ağız kokusu bu yöntemle giderilebilir.

NEYE İYİ GELİR?

5 bin yıldan daha fazla kullanım geçmişi olan karanfil, sağlık dostu bitkiler gurubunda yer alır. Daha çok baharat olarak isimlendirilen karanfil, birçok hastalığa fayda sağlayabiliyor.

Kansere Karşı Etkilidir

Karanfil üzerinde yapılan birtakım araştırmalar, akciğer kanserinin ilk evresinde etkili olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında uzmanlar, karanfilin kanser önleyici kapasitesinin olduğunu belirtirler.

Kan Şekerini Düzenler

Suyu tüketilerek kullanılan karanfil, kandaki şeker oranını dengede tutmaya yardımcı olur. Uzmanlara danışılarak bu amaçla tüketilebilir.

Kepeği Azaltır

Karanfil suyu saç derisine uygulandığında, yaşanan deformasyonu engelleyici özellikler gösterebilir. Uzmanlara göre karanfil suyu, kepekli saçlar için etkileyici çözüm olabiliyor. Aynı zamanda saç köklerine kadar uzanarak, saçların daha güçlü olmasına destek sağlayabiliyor.

AZ BİLİNEN FAYDALARI

Karanfil bin yıllardan bu yana kullanılmasına rağmen, etkileri henüz tam olarak bilinmiyor. Özellikle vücuda sağlamış olduğu faydaların henüz tam olarak çözülemediği biliniyor. Bunun dışında, halk arasında pek az bilinen faydaların yeni keşfedildiği belirtiliyor.

Karanfilin en az bilinen faydalarından biri, cilt yenileyici özelliğinin olmasıdır. Çok az bilinen bu fayda, daha genç görünüm elde edilmesini sağlayabiliyor.

Karanfil göz sağlığı için faydalıdır. Gözlerin daha iyi görmesi konusunda destek görev gördüğü belirtiliyor.

Sigara içen kişilerde, nefes darlığı problemleri yaşanabiliyor. Karanfil suyu tüketildiğinde, solunum yollarında sorunlar çözüme ulaştırılabiliyor.

Karanfil, bağırsakların hızlı çalışmasını sağladığından, zayıflatıcı etkiler gösterebiliyor. Ancak bunun için diyetisyenlerden yardım alınması gerekiyor.

NASIL KULLANILIR?

Karanfil, insanlık geçmişinde en uzun süreden beri var olan bitkiler arasında bulunuyor. Kullanımı birçok yoldan gerçekleştirilebilen karanfil, her durumda faydaları sağlayabiliyor.

Karanfil tane şeklinde bulunur. Bu taneler ağız içerine konulup bekletilebilir. Bu sayede, ağız kokusundan kısa süre kurtulmak mümkün olabilir.

İsteyen karanfilin tanelerini, suyla beraber yutabilir. Midede sindirilen karanfil, suda demlenerek tüketildiği gibi fayda sağlar.

Karanfilin tüketim yollarından birisi de su içerisinde demlemeye bırakmaktır. Karanfil tanelerini (1 su bardağı için 7-8 adet) kaynamış sıcak suda 7 dakika bekletip içmek mümkündür.

Bunun yanında karanfilin tüketmenin diğer yolu toz haline getirmektir. Bu şekilde yemeklerin içerisine konulabilir. Karanfilin toz hali, aktarlarda rahatlıkla bulunabilir. Ayrıca güvenilir aktarlardan karanfil yağı alınarak, masaj şeklinde cilde uygulanabilir.

YAN ETKİSİ VAR MI?

Karanfil kullanıldığında dikkatli olunmalıdır. Sağlık için faydalı olan karanfilin aşırı tüketimi, yarardan daha çok zarar gösterebilir. Aşırı veya uzman kontrolü dışında tüketim bazı yan etkileri ortaya çıkabilir.

Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Karanfil keskin olduğundan, diş etlerine ve mukoza zarlarında tahriş yapabilir.

Kanama riskini artırabilir. Kan pıhtılaşmasını engelleyici özellikler gösterebilir. Karanfil tüketimi öncesi uzmanlara danışılması, varsa ilaç kullanımı doktora danışılmalıdır.