Koronavirüsün etkisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam ediyor. Bu bağlamda bakanlık tarafından gönderilen koronavirüs genelgeleri doğrultusunda maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Yine de son dönemlerde koronavirüs vaka sayılarının özellikle İstanbul'da artış gösterdiği görülüyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Turan, buradaki artışın sebebini açıkladı.

Buna göre, İstanbul'da vakaların artmasına sebep olarak Eylül ayından bu yana memleketlerinden ve tatil beldelerinden geri dönen vatandaşlar gösterildi. Turan, bu sebepten ötürü vaka sayılarındaki artışı önceden beklediklerini açıkladı.

ANKARA'DA VAKA SAYILARI AZALDI

İstanbul'daki vaka sayıları daha önceden düşmüştü, ancak Eylül ayından bu yana tatil yerlerinden ve memleketlerinden dönen vatandaşların İstanbul'a geri dönmesiyle vaka sayıları tekrardan artış gösterdi. Doktor Turan, bu yükselişi beklediklerini vurgulayarak, "Kişilerin aldığı kararlar yaptığı hareketler sağlık sistemimizi etkilemekte." ifadelerini kullandı.

Salgının Ankara'da daha fazla etkisi olduğunu, bu sebeple vaka sayılarının oldukça yükseldiğini vurgulayan Turan, o dönemde sağlık çalışanlarının fazlasıyla zorlandığını ve emek gösterdiğini söyledi. Ankara'daki durumun 1 ay öncesine kıyasla çok daha iyi olduğu belirtildi. Hastalığın insanları etkilediğini vurgulayan Turan, sağlık sisteminin bu hastalığa denk olmak için çaba sarf ettiğinin de altını çizmeyi ihmal etmedi.

Kış aylarında kapalı alanlara rağbet artıyor

Kış aylarına giriş yapılmasıyla havaların ciddi derecede soğuduğunu, bu sebeple insanların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmeye başladığını anlatan Turan, vatandaşları mümkün mertebe kapalı alanlarda bulunmamaya davet etti. 

Dışarıdan getirilen virüs tüm aile fertlerine bulaşıyor

Dışarı çıkan vatandaşların virüse kapılmaları halinde bu virüsü eve kadar taşıdığını söyleyen Turan, bu durumun aileler için büyük tehdit oluşturduğunu, koronavirüs hastasının eve geldiğinde tüm aileye virüsü bulaştırdığını vurguladı.