Fransız halkını İslam'a karşı doldurarak nefretle davranmaya teşvik eden ve İslam dininin son peygamberi Hz. Muhammed'e hakaret eden sözde karikatür çalışmasını ödüllendiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a bir tepki de İslam ülkesi Katar'dan geldi. 

Katar Dışişleri Bakanlığı, Macron'un kışkırtıcı açıklamalarıyla dünya üzerindeki yaklaşık iki milyar Müslüman vatandaşı hedef aldığını, artık bu çağrıların tehlikeli bir noktaya kadar ulaştığını vurguladı. Ayrıca büyük bir ümmetin peygamberine karşı yapılan hakaretlerin, dünyanın farklı bölgelerinde yaşamını sürdüren toplumlara ait ortak değerlere saldırılmasının sonucunda düşmanlık dalgalarının da artacağı belirtildi.

BARIŞ VE GÜVENLİK İLKELERİ SAĞLAMLAŞTIRILMALI

Bakanlığın açıklamasında, Fransa'ya uluslararası topluma nefret söylemleri karşısında sorumluluğunu yerine getirme çağrısı yapıldı. Ayrıca birlikte yaşama ve hoşgörü değerlerinin desteklenmesinin de vurgulandığı açıklamada, uluslararası barış ve güvenlik ilkelerini sağlamlaştırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğinin de altı çizildi.

Fransa'da İslam düşmanlığının artmasındaki sebep neydi?

16 Ekim tarihinde ülkede, peygambere hakaret içeren karikatürü derste gösteren bir öğretmen, başı kesilmek suretiyle öldürülmüştü. Ardından Fransız siyasetçilerin bir kısmı İslam dinini ve Müslüman vatandaşları hedef alarak açıklama yapması, halkı İslam karşıtı hamleler yapmaya itti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise son açıklamalarında, İslam'a ve ümmetinin peygamberlerine ilişkin hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmasında bir sakınca olmadığını söylemiş, bu hakaret dolu içeriklere "basın özgürlüğü" kılıfı altında sahip çıkmıştı.