Geçtiğimiz gün alınan mahkeme kararına göre Marmaray, aktarma sisteminden çıkarıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, konuyla ilgili algı operasyonu yapmaya çalıştıysa da gerçek kısa sürede ortaya çıktı. Mahkeme, Metrobüs'ten Marmaray hattına geçişlerde söz konusu olan aktarmanın, Marmaray'dan Metrobüs hattına geçişlerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından izin çıkmadığı gerekçesiyle iptal kararı aldı.

HÜKÜMLERİ BARINDIRAN KISIMLARIN YÜRÜTÜLMESİ

Mahkeme, Marmaray'ın aktarma sisteminde yer almasının mahkemece usule aykırı bulunması sebebiyle hattı aktarma sisteminden çıkarttı. TCDD'nin açtığı dava neticesinde Temmuz 2020 tarihinde UKOME'nin kararında yer verilen elektronik biletlerdeki ücret düzenlemelerinin, Marmaray hattıyla ilgili hükümleri barındıran kısımlarını yürütmesinin durdurulması kararına hükmedildi.

Bölge İdare Mahkemesi'ne derhal itirazda bulunan İBB'nin, koşulları oluşmayan yürütmeyi durdurma taleplerine karşılık ret kararı verildi.

 

İBB'NİN ALGI YAPTIĞI KISA SÜREDE ANLAŞILDI

İstanbul 10. İdare Mahkemesi TCDD'nin 6 Kasım 2020 tarihinde açtığı davayla ilişkili olarak, "TCCD'ye ağır külfet geleceği ve bu düzenlemenin ne sebeple yapıldığı hususunda somut tespitlere yer verilmemesi" gerekçesi ile, tekrardan yürütmenin durdurulmasında karar kıldı. İBB ise kararı Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme kararı ile Marmaray'ın aktarma sisteminden çıkarılmasının altından İBB yönetimi tarafından algı yapıldığı ortaya çıktı.

İBB yönetimi aktarmaya izin vermedi

TCDD'nin UKOME'nin gündemine alınması amacı ile bir dilekçe yazıldı. Dilekçede Metrobüs hattından indikten sonra Marmaray hattına binildiğinde aktarma alınırken, tam tersi için aktarma alınmasına İBB yönetimi tarafından müsaade edilmediği ortaya çıktı. İBB, ücret tarifelerinin birbirine uyumsuzluğunu gidermediği için, mahkeme kararıyla Marmaray, aktarma sisteminden çıkarıldı.