Konuşmasının başında; iyi olanı, başarılı olanı, ülkenin önünde yeni yollar açanı ödüllendirmek, insanlığın ortak ilim hazinesine katkı yapanı takdir etmenin görevleri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarıların desteklendikçe büyüyeceğini; sahip çıkıldıkça gelişeceğini; toplum tarafından kadir kıymeti bilindikçe serpileceğini kaydetti.

“Taltif ve takdir edilen her başarı yeni çalışmaların, ilham veren yepyeni başarı hikâyelerinin önünü açar” sözleriyle devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biraz sonra takdim edeceğimiz TÜBA ve TÜBİTAK ödülleriyle işte bunu yapmanın gayretindeyiz. İlmi çalışmaları ve çığır açıcı eserleriyle bilim dünyasına önemli katkılar sunan, ülkemizin müreffeh yarınları adına gece-gündüz demeden çalışan tüm bilim insanlarımızı, şahsım ve milletim adına, tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ELDE ETTİĞİMİZ KAZANIMLARIN GERİSİNDE YOĞUN BİR PLANLAMA VE UYGULAMA SÜRECİ VARDIR”

Her başarı gibi, Türkiye’nin başarılarının da tesadüf olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elde ettiğimiz kazanımların gerisinde yoğun bir tefekkür, istişare, planlama ve uygulama süreci vardır. Ülkemizin yıldızının küresel ölçekte yükselmesinde en büyük payın, bilim ve teknoloji alanında yakaladığımız ivme olduğuna inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir zaman kısa vadeli hedefler peşinde koşmadıklarını ve koşmayacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günü kurtarmanın değil, istikbali şekillendirmenin derdindeyiz. Büyük ve güçlü Türkiye hedefini gerçeğe dönüştürmenin çabasındayız. Bu anlayışla 2002’den itibaren ülkemiz sathında bilim, sanayi, teknoloji ve yenilikçilik ekosisteminin geliştirilmesine özel önem verdik. Evvelemirde insan kaynağı ve altyapı eksiklerimizi gidermek için çalıştık. Bilimsel çalışmaların merkezleri olan üniversitelerimizin sayısını 76’dan, 208’e yükselttik.”

Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’le, bu alanda Türkiye genelinde bir uyanışa vesile olduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEKNOFEST’in bir teknoloji festivalinden öte; ülke gençlerine özgüven aşılayarak, hayallerinin önüne kimsenin geçemeyeceğini gösterdiğini ifade etti.

“2007’DEN BU YANA 47 BİN PROJEYE TOPLAM 4 MİLYAR LİRA DESTEK SAĞLADIK”

Bu yıl, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen yarışmalarda seçilen üç öğrencinin Antarktika Bilim Seferi'ne dâhil ettiklerini de duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Tam 60 yıldır bilim ve teknolojinin mihmandarlığını yapan millî araştırma kurumumuz TÜBİTAK’ı her alanda destekleyerek, daha da güçlendirdik. TÜBİTAK Akademik Ar-Ge Destek Programları kapsamında toplam 31 bin projeye destek sağladık. Bunlar için 68 milyar liranın üzerinde kaynak kullandık. Bilim İnsanı Destekleri programıyla 270 bin bilim insanına toplam 17,8 milyar lira tutarında destek verdik.”

Bilim kültürünün toplumda yaygınlaştırılması amacıyla 2007’den bu yana 47 bin projeye toplam 4 milyar lira destek sağladıklarını da aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilim ve kültür mirasının serpilmesine yönelik çalışmalarını yakından ve takdirle takip ettikleri TÜBA’ya sahip çıktıklarını belirterek, “Farklı alanlarda attığımız bu kritik adımlarla hamdolsun Türkiye’yi bilimsel araştırmalarda 21 yıl öncesine göre çok farklı bir noktaya taşıdık” dedi.