Azerbaycan'a asker gönderilmesiyle ilgili düzenlenen Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin bugün TBMM Başkanlığı'na sunulduğu öğrenildi.

Dağlık Karabağ bölgesinde 44 gün boyunca süren savaşın ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında mutabakata varıldı. Bunun sonucunda ateşkesin bozulup bozulmadığına ilişkin denetleme yapılması adına Azerbaycan bölgesinde ortak bir merkez kurulması için asker gönderme tezkeresi düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan tezkerenin Meclis'e gönderildiği belirtildi.

TEZKERE MECLİS'E SUNULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı Karabağ tezkeresi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu. Tezkerenin içeriğinde kardeş ülke Azerbaycan ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık şartlarının yanı sıra karşılıklı yardım şartları da yer alıyor.

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN KRİZİNDE NE OLMUŞTU?

27 Eylül 2020 tarihinde saldırıya geçen Ermenistan'ın ardından Azerbaycan'da seferberlik ilan edilmiş, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri; 30 yıl aradan sonra Dağlık Karabağ bölgesini geri almak için harekat başlatmıştı. 44 gün boyunca süren çatışmalarda Azerbaycan ordusu 200'den fazla bölgenin kontrolünü ele geçirmekle kalmayıp Ermenistan ordusunu büyük zarara uğrattı. Pek çok kez Azerbaycan halkını hedef alan Ermenistan, cephede bozguna uğratıldı. 

Son olarak Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan arasında ortak bildiri imzalandı. Bu vesileyle 44 gün sonra yenilgiyi kabul eden Ermenistan, ateşkes anlaşmasını imzalayarak Azerbaycan'ın topraklarını yeniden onlara teslim etti. Rus barış güçleri, 5 yıl boyunca bölgedeki güvenliği tesis etmek adına Karabağ'a gönderildi. Yeni Dağlık Karabağ haritası çizildi. Ayrıca bölgeye Türk-Rus denetleme noktaları da kurulacak.