"Sosyal Medya Yasası" adıyla bilinen 7253 sayıya sahip, "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde, yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketlerinin, 2 Kasım 2020 tarihine kadar Türkiye'de bir temsilcilik açması gerekiyordu.

Ancak sosyal medya şirketlerinden yalnızca VKontakte bu kanuna uyum sağlamış, diğer mecralardan herhangi bir ses çıkmamıştı. Bu sebeple sosyal medya şirketlerine ilk etapta 10'ar milyon TL ceza kesildi.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE 30'AR MİLYON TL CEZA

Şirketlere temsilcilik açmaları için tanınan yasal süre sona erdi. BTK tarafından yapılan açıklamaya göre, yasal süre sona erdikten sonra temsilcilik bildirimi yapmayan Twitter, Instagram, Facebook, Youtube, Tiktok, Periscope, LinkedIn, Pinterest ve Dailymotion şirketlerine önce 10'ar milyon TL ceza kesildi.

Yasa gereği, karar tebliğinden başlayacak şekilde şirketlere 30 günlük daha süre verildi. Ancak bu süre bugün son buldu ve şirketlere bu kez 30'ar milyon TL'lik idari para cezası kesildiği açıklandı.

3. İHLALDE REKLAM YASAĞI GELECEK

Sosyal medya şirketlerine ikinci kez idari para cezası verildi ve tebliğden 30 gün sonra yine bu yükümlülük yerine getirilmemiş olursa, Türkiye'de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin, temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerine reklam vermesini yasaklanacağı gibi bu çerçevede para transferi işlemi de yapılmayacak. Uygulanan reklam yasağı kararı aynı şekilde Resmi Gazete'den de yayımlanacak.