FASET SENDROMU NEDİR?

Faset eklem sendromu, ekleminin dejeneratif ve travmatik nedenlere bağlı olarak belde lokal ve/veya bacak ağrısı ile kendini gösteren bir sağlık problemidir. Tüm kronik bel ağrılarının %15'inin faset eklem kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Faset eklemler oldukça karmaşık sinirlerle donatılmışlardır ve ağrıya çok duyarlıdırlar. Omurgamızın hareketliliğinde büyük önemi olan bu eklemlerin yapısı yaşa, travmalara bağlı olarak bozulabilir ve ciddi boyun, bel ağrılarına sebep olabilir.

NE HALK NE DE DOKTORLAR TARAFINDAN ÇOK BİLİNMİYOR

Toplum olarak en çok şikayet ettiğimiz sağlık problemlerinden biri olan bel ve boyun ağrılarının en önemli sebebi faset sendromu. Halk arasında çok bilinmeyen ve göz ardı edilen bir hastalık olan faset sendromu, birçok doktor tarafından da yeterince tanınmamaktadır. Bu durum da aslında tedavisi kolay bir hastalığa uygun tedavi yapılmasını engellemektedir. Üstelik çoğu zaman hastalara fıtık teşhisi konulmakta, uzun yıllar fıtık tedavisi uygulanmakta ve hiçbir sonuca ulaşılamamaktadır.

FASET SENDROMUNA SEBEP OLAN UNSURLAR;

-Omurgadaki yaşlanma ile gelişen kireçlenmeler,
-Uzun süre hareketsiz oturma veya ayakta kalmayla omurganın hasarlanması,
-Ağır işlerin ya da uygun olmayan sporların yapılması,
-Dengesiz yük taşımak, bir yükü aniden kaldırmak,
-Omurga yapısındaki bozukluklar.

FASET SENDROMUNUN BELİRTİLERİ;

-Belin yan tarafında oluşan ağrılarla kendini gösterir,
-Bel fıtığı ağrısı öne eğilmekle artış gösterirken, faset sendromu ağrısı daha çok -geriye yaslanmak ve yana dönmekle şiddetlenir,
-Faset eklemlerdeki kireçlenmenin artmasıyla birlikte omurilikteki sinirler baskı altında kalabilir. Bu durum bel ve boyun ağrılarına benzer bir ağrı ortaya çıkabilir.