Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin savunma sanayisindeki adımları hedef alan yaptırım kararlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Akar, 2011 yılı sonrasında artış gösteren tehditler karşısında 83 milyon vatandaşın korunması gerektiğinin altını çizdi. 1982 yılından bu yana Türkiye'nin hava savunma sorunu olduğunu ve bu sorunu S-400 hava savunma sistemlerini satın alarak noktaladığını belirten Akar, ortak üretim krterleri ve teknoloji transferi kapsamında bu alışverişin Rusya ile yapıldığını söyledi.

Bakan Akar, S-400 ve F-35 arasında bir karışma yaşanacağına ilişkin tartışmaları şöyle yanıtladı:

Bu bir mühendislik konusudur. Oturup konuşsunlar. NATO da gelip konuşsun. ABD kabul etmedi. ABD'li Savunma Bakanı F-35'lerin S-400'ü etkilediğini söyledi. Biz 'kim dedi' diye sorunca 'ABD'li pilot' şeklinde yanıt verdi. Peki, o pilot kaç kez F-35 uçağıyla uçuş yapmış, kaç kez S-400 ile karşı karşıya gelmiş peki?

KARARLARINDAN GERİ DÖNMELERİNİ TEMENNİ EDİYORUM

Bu şahit sayılmaz. İsrail'in F-35'i var. Suriye'de de S-400 sistemleri var. Onlar etkileşimde mi bulunuyor? Kod mu alıyor? Almıyor. ABD ve Türkiye arasında müttefiklik ilişkileri varken sırf bir S-400 için tüm bunlardan vazgeçecek misiniz? Uygun olmayan karardan geri dönüp aklıselim davranmalarını, uzun ve ortak vadedeki planlarımızı dikkate almalarını temenni ediyorum.

SORUN S-400 SİSTEMLERİ DEĞİL, PKK/PYG TERÖR ÖRGÜTÜ

Bizim aramızdaki en büyük sorun S-400 kaynaklı değil. PKK/YPG terörist midir, yoksa değil midir? Öncelikle bunu çözmemiş gerekiyor. ABD'li müttefiklerimiz bunun yanıtını vermeli. PKK bir terör örgütüdür, YPG ise Suriye'deki uzantısıdır ve bizim halkımız ile sınırımza karşı birer tehdittir. Bizim operasyonlarımızın teröristlere karşı değil Kürtlere karşı yapıldığını savunuyorlar.

HİÇBİR MİLLETLE DERDİMİZ YOK

Bizlerin Kürt kardeşlerimiz ile veya herhangi bir milletle derdimiz yok. Biz terörle mücadele, şehit düşen Hatay Samandağlı Nusayri bir teğmenimizin aile evine gidip ziyarette bulunduk. Ayrım yapmıyoruz. Birlik ve beraberlik olmadığını görmek acı bir durumdur.