İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB)düzenlediği; kadın ve erkeklerin beraberce sema gösterisi yaptığı kur'an-ı Kerim'in Türkçe dilinde okutulduğu skandal Şeb-i Arus programıyla ilgili olarak incelemelerde bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta,  tasarruf ayininin görsel bir şov olmadığını dile getirerek tepkisini ortaya koydu.

Usta, Mevlevi ayinlerinin usul ve esaslarına ve kaidelerine göre yapılması gerektiğine dikkat çekerek, Hz Mevlana'dan kalan bu kültür mirasının ek olarak UNESCO'nun koruması altına alındığını anımsattı.

Usta, "Bu sebeple uzumlerindeki tek harf dahi değiştirilemez. Usullere harfiyen uymak zorundasınız." ifadelerini kullandı.

PROGRAMDA ÇOK CİDDİ İHLALLER SÖZ KONUSU

Bu işle ilgili yetkili ve sorumlunun, makam ve mercinin Konya olduğunu vurgulayan Usta, programı patentinin Konya'ya verildiğini söyleyerek bu yönden çok ciddi ihlaller olduğunu açıkladı. Böyle bir programın hiçbir yönüyle doğru olarak kabul edilemeyeceğini kaydeden dosta, programın hem içeriğinin hem de usulünün yanlış olduğunu söyledi.

KUR'AN-I KERİM'İN TÜRKÇE OKUNMASI KABUL EDİLEMEZ

Usta, "Kur'an-ı Kerim Türkçe okunamaz. Bazı naatı şeriflerin parça halinde okunması gerekir. Bunların Türkçe dilinde okunması hiçbir şekilde kabul edilemez. Kadın ve erkeklerin beraber sema gösterisi yapması kabul edilemez. Bu baştan aşağı yanlış bir programdır, Mevlevi ayininde yer alan hiçbir esasa uyumuyor." dedi.

YOZLAŞTIRMA VE BOZMA ÇABASI İÇİNDELER

Söz konusu programla ilgili bir araştırma yapılacağını söyleyen Usta, ek olarak bu program ile ilgili hiçbir evrak ve kayıt olmadığında söyledi. Bizzat UNESCO tarafından tescil edilen bir ayini korumaları gerektiğinin altını çizen Usta, kendi insanlarımızın bu mirasa sahip çıkması gerektiğini, ama ne yazık ki bir dejenere etme, yozlaştırma ve bozma çabası gördüklerini ifade etti.