YAŞAM
11 Temmuz 2021, Pazar, 09:14

Yüksek tansiyonla mücadele etmek için uzmanlar tarafından diyet öneriliyor. Kullanılan ilaçların yanında tüketilen besinlere de dikkat etmek gerekiyor. İşte bu besinler...

Tansiyon düşürücü ilaçlar kullananlar da dahil olmak üzere, yüksek tansiyonu olan tüm insanlar için besleyici, kalp sağlıklı bir diyet öneriliyor. Kan basıncını düşürmek ve optimal seviyeleri korumak için sağlıklı bir diyet gereklidir ve araştırmalar, diyetinize belirli gıdaları, özellikle potasyum ve magnezyum gibi belirli besinleri yüksek olanları dahil etmenin kan basıncı seviyenizi düşürdüğünü gösteriyor. İşte yüksek tansiyon için en iyi yiyecekler...

TURUNÇGİLLER

Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgillerin güçlü kan basıncını düşürücü etkileri olabilir. Turunçgiller, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller ve bitki bileşiklere sahip.

101 Japon kadının katıldığı 5 aylık bir çalışma, günlük limon suyu alımının yürüyüşle birlikte kan basıncındaki düşüşlerle önemli ölçüde etkili olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, bu durumu turunçgillerin sitrik asit ve flavonoid içeriğine atfettiği bir etki olarak tanımlıyor.

SOMON VEYA YAĞLI BALIK ÇEŞİTLERİ

Yağlı balıklar, kalp sağlığına önemli etkileri olan mükemmel bir omega-3 yağ kaynağıdır. Bu yağlar, iltihabı azaltarak ve oksilipinler adı verilen kan damarını daraltan bileşiklerin seviyelerini azaltarak kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Araştırmalar, omega-3 açısından daha yüksek zengin yağlı balık alımını daha düşük kan basıncı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. 2.036 sağlıklı insanda yapılan bir araştırmada, kanında en yüksek omega-3 yağ seviyelerine sahip olanların, bu yağların en düşük kan seviyelerine sahip olanlardan önemli ölçüde daha düşük kan basıncına sahip olduğu belirlendi. Daha yüksek omega-3 alımı ayrıca daha düşük hipertansiyon riski ile ilişkilendirilmiştir

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Kabak çekirdeği küçük olabilir, ancak beslenme söz konusu olduğunda büyük bir etkiye sahip. Bu etkiler, kan damarı gevşemesi ve kan basıncının düşürülmesi için gerekli olan nitrik oksit üretimi için gerekli bir amino asit olan magnezyum, potasyum ve arginin dahil olmak üzere kan basıncı kontrolü için önemli olan konsantre bir besin kaynağı olmasından kaynaklanıyor.

Kabak çekirdeği yağının da yüksek tansiyon için güçlü bir doğal çare olduğu gösterilmiştir. 23 kadında yapılan bir araştırma, 6 hafta boyunca günde 3 gram kabak çekirdeği yağı takviyesinin, bir plasebo grubuna kıyasla yüksek tansiyonda dikkat çekici bir düşüşe sahip olduğu tespit edilmiştir.

FASULYE VE MERCİMEK

Fasulye ve mercimek, lif, magnezyum ve potasyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Çok sayıda çalışma, fasulye ve mercimek yemenin yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

554 kişiyi içeren 8 çalışmanın gözden geçirilmesi, diğer gıdalarla değiştirildiğinde, fasulye ve mercimeklerin hipertansiyonu olan ve olmayan kişilerde ortalama kan basıncı seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir.

DUTGİLLER

Ahududu, böğürtlen, çilek veya dut gibi dutgiller ailesinde bulunan meyveler, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltma potansiyelleri de dahil olmak üzere birçok sağlığa yararlı özelliği ile dikkat çekiyor. Dutgiller, meyvelere canlı renk veren pigmentler olan antosiyaninler de dahil olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır.

Antosiyaninlerin kandaki nitrik oksit seviyelerini arttırdığı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek kan damarını kısıtlayan moleküllerin üretimini azalttığı gösterilmiştir. Bununla birlikte, bu potansiyel mekanizmaları doğrulamak için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Yaban mersini, ahududu ve çilek, kan basıncını düşürücü etkilerle ilişkilendirilen meyvelerden sadece birkaçıdır.

ANTEP FISTIĞI

Antep fıstığı oldukça besleyicidir ve tüketimi sağlıklı kan basıncı seviyeleri ile bağlantılıdır. Potasyum da dahil olmak üzere kalp sağlığı ve kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan bir dizi besin maddesi bakımından yüksektir. 21 çalışmanın gözden geçirilmesi sonucunda, incelemeye dahil edilen tüm kuruyemişler arasında antep fıstığı alımının kan basıncını düşürmek konusunda en etkilisi olduğu ortaya kondu.

HAVUÇ

Gevrek, tatlı ve besleyici havuçlar birçok insanın diyetinde temel bir sebzedir. Havuç, kan damarlarını gevşetmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan klorojenik, p-kumarik ve kafeik asitler gibi fenolik bileşiklerde yüksektir, bu da kan basıncı seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Havuçlar pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilse de, çiğ yemek yüksek tansiyonu düşürmek için daha faydalı olabilir. Yaşları 40-59 arasında değişen 2.195 kişiyi kapsayan bir araştırma, çiğ havuç alımının düşük kan basıncı seviyeleri ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu buldu.

DOMATES

Domates ve domates ürünleri, potasyum ve karotenoid pigment likopen dahil olmak üzere birçok besin açısından zengindir. Likopen, kalp sağlığı üzerindeki yararlı etkilerle önemli ölçüde ilişkilendirilmiştir ve domates ürünleri gibi bu besinden yüksek olan yiyecekleri yemek, yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir. 21 çalışmanın gözden geçirilmesİ sonucunda, domates ve domates ürünleri tüketmenin kan basıncını iyileştirdiği ve kalp hastalığı ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceği sonucuna varılmıştır.

ISPANAK

Ispanak nitrat bakımından yüksektir. Ayrıca antioksidanlar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile yüklüdür ve bu da onu yüksek tansiyonu olan kişiler için mükemmel bir seçim haline getirir.

27 kişide yapılan bir çalışmada, 7 gün boyunca günde 500 mL yüksek nitratlı ıspanak çorbası tüketenlerin, düşük nitratlı kuşkonmaz çorbası tüketenlere kıyasla daha düşük tansiyon seviyelerine sahip olduğu gözlemlendi. Ispanak çorbası ayrıca arter sertliğini azaltarak kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.