EKONOMİ
22 Ekim 2020, Perşembe, 16:10

Bugün gerçekleşen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu PPK Ekim ayı 2020 toplantısının ardından açıklama yapan Merkez Bankası, merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Bu bağlamda, politika faizinin 10.25'te sabit kaldığı ve TCMB'nin haftalık repo faizinde herhangi bir değişiklik yapmadığı öğrenildi. Ekonomistler ise 100 ile 200 baz puan arasında bir faiz artışının olacağını söylemişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu, PPK Ekim ayı 2020 toplantısı bugün gerçekleştirildi ve merakla beklenen faiz kararı Merkez Bankası tarafından duyuruldu. Bu bağlamda, TCMB'nin haftalık repo faizinde bir değişiklik yapmadığı öğrenilirken, oranın yüzde 10.25'te sabit olarak kaldığı belirtildi. 

EKONOMİSTLERİN TAHMİNİ NE YÖNDEYDİ?

Ekonomistler, AA Finans'ın TCMB Para Politikası Kurulu toplantısıyla ilgili olarak hazırladığı ankette, politika faizinde yukarı yönlü bir ok gördüklerini, bu bağlamda faizin 100 baz puan ile 200 baz puan arasında artış göstereceğini belirtmişlerdi. Ekonomistler tarafından beklenen yıl sonu politika faizinin oranı yüde 11.75 ile 15 arasındaydı.

Ancak kurulun aldığı karar doğrultusunda para politikasında değişikliğe gidildiği, Geç Likidite Penceresi işlemlerindeki MB borç verme faiz oranıyla gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkta oynama yapıldığı öğrenildi. Bu bağlamda faiz oranındaki farkın 300 baz puan şeklinde belirlenmesinde karar kılındı.

Bir sonrakı PPK toplantısı hangi tarihte?

Merkez Bankası'nın oluşturduğu "Beklenti Anketi"ne göre yıl sonu için enflasyon beklentisinde oran 11.76 olarak kaydedilirken, 12 ay sonrasına gidildiğinde bu oranın yüzde 10.53'e düşeceği düşünülüyor. İki yıllık süre sonrasında enflasyon oranının 9.05'e geriliyeceği tahmin ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bir sonraki PPK toplantısı 19 Kasım tarihinde yapacak.

 

PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklama

Toplantının ardından yapılan açıklamada, ülkelerin toparlanmasıyla ilgili olan belirsizliklerin sürdüğü; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin genişleyici parasal ve mali duruşlarının devam ettiği duyuruldu. Koronavirüs salgını hasebiyle oluşan küresel etkilerin de yakın olarak takip edildiği belirtildi.