YAŞAM
04 Aralık 2020, Cuma, 10:31

Diyanet, Cuma namazıyla ilgili açıklamasında, "Cuma namazı şartlarından biri de, cemaate katılım göstermeye mani bir mazeretin bulunmamasıdır." dedi.

Din İşleri Yüksek Kurulu, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) sürecinde, olumsuz hava şartları altında kılınacak olan Cuma namazıyla ilgili olan açıklamasında, "Bulaşıcı hastalıklara karşılık gerekli tedbirleri almak, dinimizin gereklerindendir. Ayrıca, hastalıkların, bir takım ibadetler ile yükümlülüğü kaldıran bir mazeret olması da bilinen bir hükümdür. Buna göre, Cuma namazı ile yükümlü olma şartlarından biri de, cemaate katılım göstermeye mani olan bir mazeretin bulunmamasıdır." ifadeleri kullandıldı.

Diyanet tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Kovid-19 salgını tedbirleri ile elverişsiz hava koşullarının bir araya gelmesinden ve son dönemlerde vaka sayılarında artış olmasından ötürü aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

MEŞRU MAZERET VARLIĞI, NAMAZIN FARZİYETİNİ DÜŞÜRÜR

Bulaşıcı hastalıklara karşılık gerekli tedbirleri almak, dinimizin gereklerindendir. Ayrıca, hastalıkların, bir takım ibadetler ile yükümlülüğü kaldıran bir mazeret olması da bilinen bir hükümdür. Buna göre, Cuma namazı ile yükümlü olma şartlarından biri de, cemaate katılım göstermeye mani olan bir mazeretin bulunmamasıdır. Çünkü meşru bir mazeretin varlığı, Cuma namazına ait farziyeti düşürür. Hastalık, aşırı sıcak ve soğuk, şiddetli yağış gibi olumsuz hava koşullarının yanında salgın hastalık faktörünün de kişilere Cuma namazının farz olmasını düşüren mazeretler kapsamı içinde yer alır.

Burada tekrardan ve önemli şekilde ifade edelim, bulaşıcı salgın bir hastalığa yakalananlarla temaslı olanların cemaat içine katılmamaları ve salgın kapsamında alınan karantina koşullarına uyum göstermeleri, İslam dinince zorunludur.