Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım Kredi Kooperatifleri’nde 40 ürüne yapılan indirimlerle ilgili şunları söyledi:

KAR MARJI GÖZDEN GEÇİRİLECEK

“Vatandaşın Tarım Kredi marketlerine olan ilgisine bakılırsa diğer zincir marketlerin cirosunu etkilemesi, ‘bunlar bizim müşterimiz’ demesi önemli. Öbür tarafta onların da bir aksiyon alabileceklerini düşünüyorum. Onlar da kar marjını gözden geçirecekler, veya promosyon ürünlere yönelecekler. Marketteki bazı ürünlerle ilgili kar marjları çok düşük. Ama vatandaş açısından bütçesinde önem arz eden kalemler üzerine odaklandık. Onun da olumlu sonuçlarını şu anda görüyoruz. Biz marketlere olan ilgiden dolayı görüyoruz. Fiyatlar belli ki vatandaşın ilgisini çekiyor.”

DAHA FAZLA TÜKETİCİ GRUBUNA HİTAP EDECEK

(Tahıl koridoruyla birlikte gübreyle ilgili bir gelişme olur mu) Bu sadece tahıl gibi düşünülse de ambargoya dahil edilmeyen iki ürün var. Biri gıda, diğeri gübre. Bu Rusya için de Ukrayna için de geçerli. Şu aşamada Ukrayna’nın gübreye ilgili kapasitesi yok. Önemli olan Rusya tarafı. Bazı ülkelerde ‘biz Rus menşeli malı taşırsak bununla ilgili bize de yaptırım uygulanır’ endişesi vardı. Dün Amerika tarafının yaptığı açıklama ‘tarım ve gübre dışında diğerleri ambargoya dahildir’ demesi, Rusya’nın malını dışarıya çıkarmak isteyen ülkeleri rahatlattı. Öyle zannediyorum ki gübre konusu Ukrayna’nın konusu değil. Rusya’nın bu anlamda kabiliyeti var. Şu anda doğalgaz fiyatları da anormal derecede arttı. Özellikle azotlu gübreler için söylüyorum oralarda bir sıkıntı var. Biz gübrenin tamamına yakınında hammaddeyi alıp, gübreye dönüştüren bir ülke konumundayız.”

Tarım Kredi ürünleri için bir zincir marketle anlaşma hazırlığı
Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bir zincir market ile Tarım Kredi Kooperatifleri arasında platform oluşturulacak. Bu zincir marketin şubelerinde Tarım Kredi'nin ürünleri satılacak. Bu sayede Tarım Kredi ürünleri daha fazla tüketici grubuna hitap edecek" dedi.

'ÇALIŞMADA SONA GELİNDİ'

Yeni dönemde Tarım Kredi ürünleri de daha fazla tüketiciyle buluşacak.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bu çalışmaya ilişkin detayları da paylaştı.

"Bir zincir market ile Tarım Kredi Kooperatifleri arasında platform oluşturulacak. Bu zincir marketin şubelerinde Tarım Kredi'nin ürünleri satılacak. Bu sayede Tarım Kredi ürünleri daha fazla tüketici grubuna hitap edecek. Görüşmeler olumlu ve çalışmada sona gelindi."