Yapılan açıklamaya göre, düzenleme Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklere uyum sağlamak amacıyla yapıldı.
 
Düzenleme kapsamında, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari ilişkilerde haksız ticari uygulamaları önlemek amaçlanıyor. Bu çerçevede, ticarette haksız uygulamalara para cezası getiriliyor. Haksız ticari uygulamalar arasında, kampanya maliyetinin istemeyen tarafa yansıtılması, sözleşme şartlarının belirlenmemesi, ürün talebini etkilemeyen hizmetler için prim alınması gibi durumlar yer alıyor. Düzenleme ile özellikle üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde alacaklının ödeme süresi 45 gün olarak belirlendi. Bu süre, küçük ölçekli işletmelerin korunması amacıyla, alacaklının borçludan ölçeğinin daha küçük olması durumunda 30 güne indirildi.
 
Bu çerçevede, hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalar ile 250 metrekareden büyük satış alanına sahip şubelerde, glütensiz, laktozsuz ve benzeri özelliklere sahip ürünlerin satışı zorunlu hale getirilecek. Yönetmelikteki değişiklikler 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Bu düzenlemelerle ticarette adil uygulamaların teşvik edilmesi ve perakende sektöründeki ilişkilerin düzenlenmesi hedefleniyor.