Mayıs ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim değerlendirildi. Mayısta, üretici ve market arasında fiyat farkı en çok yüzde 305'lik fark görüldü.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, mayıs ayı üretici ve market fiyatlarındaki değişimi değerlendirdi. Market ile üretici arasında meydana gelen fiyat farkı şok tesiri yarattı...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Mayısta, üretici ve market arasında fiyat farkı en çok yüzde 305,11 ile karpuzda görüldü." şeklinde ifade etti.

Mayısta markette 18, üreticide 10 üründe fiyat artışı olduğunu, markette 18, üreticide 10 üründe fiyat düşüşü yaşandığını, markette 2, üreticide ise 10 üründe fiyatlarda değişim meydana gelmediğini açıklayan Bayraktar, mayısta market fiyatlarında en çok fiyat artışının yüzde 31,95 ile havuçta, en çok fiyat düşüşünün ise yüzde 62,98 ile sivri biberde bulunduğunu, nohut ve yumurta fiyatında değişim görülmediğinin altını çizdi.

Bayraktar, havuçtaki fiyat artışını yüzde 14,81 ile patates, yüzde 7,87 ile yeşil soğan, yüzde 7,06 ile zeytinyağı, yüzde 6,14 ile dana eti, yüzde 5,59 ile kuzu etinin takip ettiğine işaret ederek, sivri biberdeki fiyat düşüşünü ise yüzde 35,13 ile salatalık, yüzde 26,26 ile kabak, yüzde 23,15 ile domates, yüzde 18,05 ile çilek, yüzde 16,53 ile patlıcanın izlediğini belirtti.

Patatesteki fiyat artışının sebebi depoda ürün kalmaması ve hasadın yeni başlamasından kaynaklandığına dikkat çeken Bayraktar, havuçta ise sezon sonuna gelinmesinin fiyat yükselişinde etkili bulunduğunu aktardı.

Bayraktar, dana ve kuzu etindeki fiyat yükselişinde yem fiyatlarında yaşanan yükselişin, piyasada az sayıda kesimlik hayvan olmasının, salgın yasaklarının gevşetilmesine bağlı olarak yaz aylarının gelmesi ile beraber mangal sezonunun açılmasına bağlı olarak çoğalan talebin etkili bulunduğunu vurguladı.


Tüketicilerimizin uygun fiyatlardan ürün alabilmesi amacıyla market fiyatları yakından takip edilmeli, denetimler artırılmalı, fahiş fiyat artışlarına müsaade edilmemelidir." şeklinde konuştu.