Yaz boyu birçok kez aktif bir şekilde yüzme ve kalori yakma şansına sahipken bir çok kişi su kenarında oyalanmayı tercih eder. Yüzerek sağlıklı kalmak istiyorsanız her zaman tam zamanıdır. Su kenarlarında durmayı bırakın, suyun içine girin ve gerçekten yüzün.

YÜZME STİLİNİZİ SEÇİN

Farklı yüzme vuruşları, farklı sağlık yararları sunar ve farklı miktarda kalori yakar. Ama hepsinden daha etkili olanı Kelebek vuruşudur. Bu vuruş doğru yapılırsa 10 dakikada 150 kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Bir sonraki en iyi vuruş, bir saatte 704 kalori yakmanıza yardımcı olabilecek serbest stildir.

HERGÜN YÜZMELİSİNİZ

Amacınız kilo vermekse, elbette ekstra çaba sarf etmeniz gerekiyor. Kaybedeceğiniz kalori miktarını hızınız belirler. Bu yüzden bir tur için daha sert ve daha hızlı yüzün ve bir sonraki turda normal olun. Bu yağ yakma sürecinizi hızlandıracaktır.
Yüzmek için doğru zamanı seçtiğinizde etkilerini daha hızlı görürsünüz

Her zaman sabahları kahvaltıdan önce yüzmeye çalışın. Sabahları yüzmek vücudunuzu aç bırakacak ve depolanan yağları daha verimli kullanabilecektir. Vücut yağı enerji olarak kullanacak ve daha fazla kilo verebileceksiniz.

YÜZMEK KEMİK KÜTLENİZİ ARTIRIR

“Sadece ağırlık egzersizleri kemik kütlesini artırır.” genel kanısının aksine yapılan araştırmalar kemik kütlesinin yüzme ile artabileceğini ortaya koydu. Bunun yanında, doktorlar uzun süreli kas ve eklem ağrısı gibi problemler yaşayan hastalarına yüzmeyi ağrılarını giderici bir egzersiz olarak öneriyor. Bunun sebebiyse suyun omurga üzerindeki baskıyı azaltıcı etkisi olması olarak açıklanabilir.

YÜZMEK CİĞER KAPASİTENİZİ ARTIRIR

Yüzmenin vücuda faydaları nelerdir diye bahsederken solunum sistemi üzerindeki faydalarına değinmeden geçmemeliyiz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüzerken büyük kas gruplarımızın birçoğu çalıştığı için yüksek miktarlarda enerji harcarız. Yüksek miktarlarda enerji harcadığımız için de daha çok oksijene gereksinim duyarız. Ayrıca yüzme solunum hızı ve derinliği üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Dilerseniz beş, yedi veya dokuz kulaçta bir nefes alarak ciğer kapasitenizi artırma egzersizleri yapabilirsiniz. 

Düzenli yüzmenin faydaları arasında kalp hastalıklarının riskini azaltmanın yanı sıra kolestrol ve diyabet gibi hastalıklar da olumlu etkiye sahip olması sayılabilir. Üstelik yüzdüğünüzde bedeninizin tamamı aktif olduğu için kalbinize giden temiz kan akışı artar, bu da daha sağlıklı bir kan dolaşımı anlamına gelir. Yüzmenin yüksek tansiyonu düşürme konusunda da başarılı olduğuna dair araştırmalar bulunuyor.

YÜZMEK MODUNUZU YÜKSELTİR

Yüzerken endorfin seviyeniz yükseldiği için kendinizi daha enerji dolu ve mutlu hissedersiniz. Üstelik, suyun rahatlatıcı sesi ve düzenli nefesinizin sesi yüzerken meditasyon yapıyorsunuz gibi bir etki yaratabilir, bu da stres seviyenizin azalmasını sağlar. Yüzmenin psikolojik etkileri arasına daha iyi bir uyku deneyimini de ekleyebiliriz. Tüm bu olumlu etkilerin yanında, uzmanlar yüzmenin beynin oksijen alımını artırıp artırmadığı yönünde araştırmalara başlamış durumda.

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Yüzmek, kilo vermek isteyenler tarafından sıkça tercih edilen egzersizlerin başında geliyor. Bunun sebebiyse yüzmenin tüm vücudunuzu aynı anda harekete geçirmesi ve yüzerken daha çok enerjiye ihtiyaç duymanız olarak açıklanabilir. Hem kardiyo hem de ağırlık egzersizi olarak sınıflandırabileceğiniz yüzme ile yağ yakımını hızlandırıp sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz. Yağ yakımını hızlandırmak için daha hızlı yüzmek için hazırlanmış egzersizlere göz atabilirsiniz.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

Denizde yüzmenin faydaları listesinin başına tuzlu suyun cildiniz üzerinde yaptığı olumlu etkiyi koyabiliriz. Deniz suyunda bulunan magnezyum ve hidrat, cildinizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Deniz suyu cildin kendini yenilemesine etkili olduğu için kızarıklık, iltihap ve sivilce gibi cilt problemlerinin çözümünde etkili olabilir. Uzmanlar, yüzme sonrası daha sağlıklı bir cilt için denizden ve havuzdan çıktığınızda hemen duş almanızı öneriyor.