Yeni tip koronavirüs (covid-19)vakalarının dünya genelinde artış göstermesi sebebiyle Sağlık Bakanlığı tarafından yeni bir karar alındı. Karara göre, 30 Aralık 2020 (bugün) tarihinden itibaren, Türkiye'ye deniz, hava ve kara yoluyla yapılacak yolculuklarda, son 3 gün içinde yapılmış ve negatif olarak sonuçlanmış koronavirüs test sonuç belgesinin gösterilmesi zorunlu olacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan bu karar, geceyarısından itibaren bütün sınır kapılarında uygulanmaya başladı.

SON 3 GÜN İÇİNDE ALINMIŞ KORONAVİRÜS TESTİ SONUCU GÖSTERİLECEK

Havayolu vasıtasıyla Türkiye'ye gelen vatandaşlardan, karşı istasyonda yapılan bagaj ve bilet işlemlerinin esnasında PCR testi sonuçları ibraz etmeleri talep edildi. Son 72 saat içinde alınan bir test sonucu bulunmayan yolcular ise uçuşlara kabul edilmedi.

Konu ile ilgili Türk Hava Yolları tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, Türkiye'deki regülasyon gereğince Türkiye varışlı, Türkiye aktarmalı veya yurtdışı çıkışlı olarak yapılacak uçuşlarda, uçuşların gerçekleştirileceği ülkelerin yerel saat ve tarihleri ile 30 Aralık 2020 gece saat 00:00 itibarıyla, uçuş yapmadan önce maksimum 72 saat önce numunesi teslim edilmiş ve negatif olarak sonuçlanmış PCR testinin ibraz edilmesinin gerekli olduğu belirtildi.

BELGE VEYA DİJİTAL ORTAMDA SONUÇ GÖSTERMEYENLER UÇAMAYACAK

THY'nin açıklamasında yaşı 6'dan küçük olan çocuklar için test sonucu ibraz etme zorunluluğu olmadığı ifade edildi. Transit yolcuların ise yaş sınırı, PCR testi gerekliliği ve süre yönlendirmeleri hususunda varış ülkelerinin koyduğu kurallara da uyum göstermesi gerektiği ifade edildi.

Basılı bir belge veya dijital ortamda negatif PCR test sonucu gösterme yani yolcuların uçuşa kabul edilmeyeceklerinin altı çizildi.