Yunanistan, Ege ve Akdeniz'de silahlandırılmadığı 2 adadan 1'i olan ve yalnızca 900 bireyin yaşadığı Çoban Adası'na havalimanı yapıp silahlandırmaya başladı.

Ege'nin güney ucunda yer alan ve yalnızca 64 kilometrekare büyüklüğünde ve 900 bireyin yaşadığı 12 Adalar Bölgesi'nde yer alan (Dodacanese) Çoban Adası (Kassos)'a 1.200 metre uzunluğunda havalimanı yaptığı meydana çıktı.

Lozan Anlaşması'na göre silahlandırılması ve ikamet edilmesi mümkün olmayan 14 Adanan 12’si silahlandırılmış, yalnızca Herke ve Çoban adaları silahlandırılmamıştı.

YUNAN BAŞBAKAN ADADAKİ ASKERİ BİRLİĞİ ZİYARET ETTİ

Haberde, Çoban Adası'ndaki askeri birliği, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in ziyaret ederek asker sayısının ve teçhizatın arttırılacağını söylediği ifade edildi.

Milli Savunma Bakanı eski Genel Sekreteri Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, adadaki silahlanma ile ilgili Sözcü'ye açıklamalarda yaptı.

Yunanistan'ın Amerika'yı arkasına alarak adayı silahlandırdığını söyleyen Yalım, "12 adalar diye tanımladığımız bölgede gerçekte 14 ada vardır. Ve bunların bugüne kadar 12 tanesi Yunanistan tarafından silahlandırılmış Çoban Adası ile Herke Adası silahlandırılmamıştı. Şimdi anlaşılıyor ki Yunanistan Ege ve Akdeniz'deki son gerginliklerden ve ABD'nin kendine arka çıkmasından faydalanarak, güç alarak Çoban Adası'na havalimanı yapıp silahlandırmaya başlıyor. Türkiye olarak buna acil olarak uluslar arası alanda reaksiyon göstermeliyiz. Çünkü bu yeni oluşturulan havalimanına her türlü muhabere uçağı iniş kalkış yapabilir, kullanabilir" şeklinde konuştu.

Yunanistan'da belediyelerin yaptığı 5 havalimanından biri olan Çoban Adası Havalimanı'na 1820 yıllarının ünlü amirali Yunan denizcisi Markos Malliarakis'in adının verileceği ifade edildi.