Yunanistan, muhtemel yeni bir sığınmacı akınına karşı Türkiye hududunda "aşılamaz" bir güvenlik sistemi yapmak amacıyla başladığı test çalışmalarını süratlendirdi.

Yunanistan, bu çerçevede Farecik mevkiinde maliyeti 63 milyon euro olan 26.5 kilometre uzunluğunda ve 4.5 metre yüksekliğindeki çelik parmaklıklı duvarın inşasına sürat verildi. Hedef, söz konusu sistemin sene sonuna kadar devreye girmesi.

Duvarın önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanıyor. Yine Meriç'te Pazarkule'nin karşısındaki Kastanies'ten Nea Vissa köyüne kadar uzanan ve 2012'de inşa edilen 10.3 kilometrelik tel çitte de bakım-onarım çalışmaları tamamlandı. Tel çit, geride bıraktığımız seneki sığınmacı krizinde büyük zarar görmüştü.

15 KİLOMETRE MESAFE

Ayrıca Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği ve 15 milyon Euro'ya satın alınan 11 modern radar ve kameranın yanı sıra, sağırlığa bile yol açabilen 2 adet seyyar LRAD (Uzun Erimli Akustik) cihazlarının testlerine de başlandı. Türk toprakları içersinde gerçek zamanda 15 kilometre mesafeye kadar izleme menzili olan radar ve kameralardan alınan veriler, sınır bölgesinde Sofulu, Farecik, Demoteka ile Tihero'daki karakollarında olan denetim merkezlerine naklediliyor.