Türkiye'nin Somali'de, ülkenin yer aldığı kıtanın başka hiçbir bölgesinde görülmeyen farklı bir askeri taktiği uyguladığını yazan Yunan medyası, özellikle Libya'yı örnek olarak gösterip, "Eğer Türkiye olmasaydı, Somali Silahlı Kuvvetleri bu kadar donanımlı ve iyi eğitimli olamazdı." ifadesine yer verdi.

TÜRKİYE, AFRİKA'DA ÖNEMLİ BİR KAZANIMA SAHİP

Capital adlı Yunan haber sitesi üzerinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da yapılan Türk askeri eğitim üssüyle alakalı çarpıcı bir yazıya yer verildi.

Petros Kranias tarafından yazılan bir analiz yazısında, Türkiye'nin yurt dışında bulunan en büyük askeri eğitim merkezi Somali Türk Görev Kuvvet Komutanlığı vasıtasıyla Afrika'da önemli bir kazanıma sahip olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'NİN ASKERİ GENİŞLEMESİNİN ÖNEMLİ AYAĞI AFRİKA

Yazıda Afrika'nın, Türkiye'nin askeri genişlemesinin kritik bir ayağı haline geldiği belirtildi. Türkiye'nin, Libya ve Somali'de zaten bir varlık kurduğu ve yakın zamanda Nijer'in, bu eğilimin başka bir örneğinin temsilcisi olabileceği belirtildi.

Ankara'nın Somali'de, ülkenin yer aldığı kıtanın başka hiçbir bölgesinde görülmeyen farklı bir askeri taktiği uyguladığı belirtildi. Türkiye'nin, Somali'nin geleceğini şekillendirek yeni bir askeri ve sosyolojik kimlik inşa edip ülkeyi etkili bir koruyucu güce çevirdiği beyan edildi.

Yunan medyasındaki yazıda, "Kısaca Türkiye, Türkçe dilinde konuşan Somalili askerleri ile Afrika Boynuzu'nda yepyeni bir jeopolitik gerçekliğe katkı yapacak." ifadelerine yer verildi.

AFRİKA BOYNUZU'NDA GÜVENİLİR BİR ORDU

Kranias, yazısında Türkiye'nin güçlü müttefik faaliyetleriyle birlikte Afrika Boynuzu'nda güvenilir bir ordu gücü yetiştirmeye oldukça önem verdiğini belirtti. Türkiye'nin, Somali'de askeri ve sosyolojik kimlik inşa etme faaliyetlerine yakın olarak bakıldığında Somalililer ve subayların yoğun bir Türkçe kursundan sonra Türkçe eğitimi aldığının ortaya çıktığı belirtildi.

Somali ordusu Türk MPT-76 tüfeklerini kullanıyor

 

Yazıda, Türkiye Büyükelçisi Mehmet Yılmaz'ın 2018 yılındaki, "Hedefimiz en az 10 bin askeri mezun etmek." sözlerine yer verildi ve Somali Ordusu'ndaki personellerin MPT-76 tüfeklerini kullandığı belirtildi.

TÜRKİYE OLMASA BU KADAR DONANIMLI OLMAZLARDI

Eğer Türkiye müdahale etmeseydi, Halife Hafter güçlerinin Trablus'u işgal edeceğine dikkat çeken Kranias, "Eğer Türkiye olmasaydı, Somali Silahlı Kuvvetleri bu kadar donanımlı ve iyi eğitimli olamazdı." şeklindeki ibareyi de yazısına ekledi.