Yunan fırkateyni Hydra, Aden Körfezi’nde Yemenli Husi isyancıları kontrolünde olan 2 adet İHA’yı düşürdü. Maritime Executive tarafından yapılan habere göre gemi, bahse konu İHA’ları düşürmek için 127 mm’lik ana topunu kullandı.
 
Avrupa Birliği Diplomatik Servisi’nden yapılan açıklamaya göre gemi, Avrupa misyonu Eunavfor Aspides tarafından belirlenen angajman kurallarına uygun olarak hareket ediyordu. Hydra, 2 adet İHA’yı vurarak Aden Körfezi sularında seyreden bir ticaret gemisinin korunmasını sağladı.
 
Avrupa Birliği tarafından 19 Şubat 2024’te başlatılan, Kızıldeniz ve Körfez’de seyrüsefer özgürlüğünü korumayı amaçlayan bir savunma deniz güvenliği operasyonu olan Eunavfor Aspides, İsrail’de gerçekleşen 7 Ekim olaylarının ardından meydana gelen Husi saldırılarından Kızıldeniz gemilerini korumak amacıyla başlatıldı.
 
Yunanistan da bu operasyona katılma kararı almış ve Hydra sınıfı fırkateyni bölgeye gönderme kararı almıştı. Yunanistan’ın Husilere karşı oluşturulan koalisyona göndermeye hazırlandığı Hydra sınıfı fırkateynde görevli 17 mürettebat ise ani bir kararla istifa etmişti. Yunan Donanması’nın personel sorunu yaşadığı ve yeni alımlar için faaliyetler yürüttüğü biliniyordu. Yunan Donanması yeni personel ararken mevcut personellerin istifaları gelmişti.

Yapılan açıklamaya göre “Bu kapsamlı misyon, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde yer alan ilkelere aykırı hareket eden, sivillerin güvenliğini ve navigasyon özgürlüğünü tehlikeye atan Husi saldırılarının yarattığı tehditleri azaltmayı amaçlamaktadır”. Operasyon merkezi Yunanistan’ın Larissa kentinde bulunmaktadır.
 
Misyon, Avrupa Birliği’nin deniz güvenliğini yeniden sağlama ve stratejik olarak hayati bir deniz koridorunda güvenli geçişi sağlama taahhüdünün altını çiziyor. Operasyonun görevi, deniz durumsal farkındalığı sağlamayı, gemilere eşlik etmeyi ve onları denizdeki olası çok alanlı saldınlara karşı korumayı deklare ediyor. Misyon; Kızıldeniz, Aden Körfezi, Arap Denizi, Umman Körfezi ve Körfez’deki uluslararası sulan kapsayan Babülmendep Boğazı ve Hürmüz Boğazı da dahil olmak üzere ana deniz iletim hatları boyunca faaliyet gösterecek.