Sosyal medya yasası kapsamında Türkiye'den milyonlarca kullanıcıya sahip olan Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube gibi sosyal medya uygulamaları için ülkemizde temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Ancak yalnızca Rusya'nın popüler uygulaması VKontakte, Türkiye'ye temsilci atamayı kabul etmiş, diğer şirketlerden bu doğrultuda herhangi bir adım gelmemişti. BTK ise, temsilci atamayan şirketlere ilk etapta 10'ar milyon TL, ikinci etapta 30'ar milyon TL ceza kesildiğini açıklamıştı.

YOUTUBE TEMSİLCİ ATAMA SÜRECİNE BAŞLIYOR

Google hizmetleri arasında video sitesi olarak hizmet veren ve hem dünya genelinde hem de Türkiye'de milyonlarca içerik üreticisine ve izleyiciye ev sahipliği yapan YouTube, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, Türkiye'de yerel tüzel kişi temsilcisini atama hususundaki süreci başlatmaya ilişkin karar aldığını belirtti. Youtube şirketinin, ifade özgürlüğü, şeffaflık ve bilgi erişimine olan bağlılığını koruduğu ve faaliyette bulunduğu ülkelerdeki düzenlemelere ve yasalara uyum sağlamak için her daim özenle çalıştığı beyan edildi.

PARA CEZASININ DÖRTTE BİRİNİ ÖDEYECEK

Türkiye'de temsilcilik açma kararını açıklayan Youtube şirketi, bu doğrultuda önceden kesilen 40 milyon TL'lik cezanın sadece dörtte birini ödeyecek. Hatırlanayacağı üzere, sosyal medya düzenlemesi kapsamında ceza kesilen şirketlere, yeniden temsilcilik ataması yapmamaları durumunda reklam engeli getirilecek, aynı olayın tekrarlanması halinde bant genişliği düşürülecek, sonunda uygulamaya erişim yasaklanacaktı.


Haber: Ecem Köksal