TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleşen, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin maddelerinin görüşmeleri esnasında konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye'de herkesin heyecanlı bir şekilde beklediği yerli otomobil TOGG'la ilgili kritik detayları paylaştı.

'TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİ İÇİN VATANLARINA GERİ DÖNDÜLER'

Türkiye'nin otomobilini Türk milletinin beğenisine sunduklarını ve fabrikanın temellerini attıklarını anımsatan Bakan Varank, "Otomobillerin artık yalnızca ulaşım aracı olmaktan çıktığı, otonom, elektrikli, ağa bağlı ve akıllı cihazlara döndüğü bu dönem içinde yerli otomobil TOGG, Türkiye'nin gururu haline geldi. Türkiye'nin otomobili tersine beyin göçüne de çok ciddi anlamda teşvikte bulunuyor. Küresel tecrübesi bulunan genç yaştaki mühendislerimiz, yöneticilerimiz ve yazılımcılarımız, yurt dışındaki işlerini bırakıp Türkiye'nin otomobili TOGG için vatanlarına geri dönüş yaptı." ifadelerini kullandı.

'BU TAVIRLAR OLDUKÇA SIĞ...'

Varank, "Çok yazıktır ki, bu gayretleri ve özverileri hiçe sayarak, Türkiye'nin otomobili projesine bir kulp takabilmek için kendilerini gülünç duruma düşüren birtakım kimseler var. 'TOGG'un bir parçası buradan alınıyormuş, diğer parçası başka yerden alınıyormuş.' diye konuşarak cehaletlerini gün yüzüne çıkarıyorlar. 'Fikri mülkiyet hakkı nedir peki?' diye bir soru sorsak, bunlar daha onun ne olduğunu dahi bilmez. Aslında biz bu tarz tavırlara çok da yabancı değiliz. Biliyorsunuz ki, teröristlere büyük darbe vurak SİHA'larımız için de 'bunların motoru yerli değil.' diye birtakım yaygaralar koparıyorlardı. Çok açık bir şekilde konuşacağım, bu tavırlar oldukça sığ." değerlendirmesinde bulundu.

'BUNLAR ÜRETİMDEN DE HİÇBİR ŞEY ANLAMIYOR'

Bakan Varank, elinde bulunan elektronik kontrol ünitesini, oradaki milletvekillerine gösterip, Kocaeli'de bir firma tarafından bu kontrol ünitelerinin tasarlanıp üretildiğini ve Alman devi Mercedes'e satıldığını belirtti.

Varank, sözlerine şu sözleri kullanarak devam etti:

Mercedes kamyonlarında Türk malı olan bu ürün yer almakta. Peki siz diğer ülkelerde böyle bir tartışmaya şahitlik ettiniz mi hiç? Mesela Alman parlamentosunda yer alan vekillerin 'Mercedes kamyonlarının içinde Türk ürünlerini kullanıyorlar, yerli ve milli veya Alman markası değil.' gibi bir şey duydunuz mu hiç? Duyamazsınız. Böyle bir tavra, dünyanın hiçbir yerinde şahit olamazsınız ancak Türkiye'deki muhalefetten bunları her gün dinlersiniz. Zira bunlar üretim cahilidir, üretim. Motor diye milletin Meclisi'nde çıkıp Türkiye'yi küçümseme teşebbüsünde bulunanlar yine bunlardır.