Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli otomobil ile ilgili yaptığı açıklamalarla otomobilin 2022 yılının sonunda yola çıktığında yüzde 51 oranında yerli olacağını söyledi. Bakan Varank, otomobilin yerlilik oranının 2026 yılında yüzde 68'e kadar yükseleceğini ifade etti. İşte Türkiye'nin yerli otomobili ile ilgili yeni bilgiler...

Bakan Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) EXPO 2020 Ticaret Fuarı'nın açılışına katılım gösterdi. Burada konuşma yapan Varank, Türkiye'nin yerli otomobiline ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

YERLİ GİRİŞİMCİLER TOGG'A DAHİL OLDU

Yerli otomobil ile ilgili yaptığı açıklamalarında adeta sıfırdan yeni bir mobilite ekosisteminin kurulması için yola çıktıklarını ifade eden Bakan Varank, çoğu yerli girişimcinin daha şimdiden TOGG ailesinin içine dahil olduğunu belirtti.

Bu tedarikçilerin içinde daha önce herhangi bir anda üreticiyle çalışmamış genç girişimciler olduğunu da vurgulayan Bakan Varank, batarya üretiminin de bir küresel marka ile yapılacak işbirliği halinde Türkiye ile gerçekleşeceğini ifade etti.

'ARAÇ YERLİ DEĞİL' ELEŞTİRİLERİNE KESİN YANIT

Sürekli olarak TOGG ile bir iletişim halinde olduklarında dikkat çeken Bakan Varank, Türkiye'nin yerli otomobiline karşı olan eleştirilere yanıt verdi.

Bazı kimselerin aracın parçalarını yurtdışından gelmesini eleştirerek bu şekilde yapılacak bir aracın yerli bir araç olmayacağını söylemelerine ilişkin konuşan Bakan Varank, bu insanların dünyadaki rekabetçi ortağından bihaber olduğunu, söz konusu yerli otomobilin tüm mülkiye ve fikri haklarının, yönetici kararlarının ve mühendisliğinin tamamının Türkiye'ye ait olduğunu belirtti.

Dünyada rekabetçi olmayı başaracak çok önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini vurgusunu yapan Varank, araca yabancı parçalar entegre edilmesi gerekiyorsa bunu yapmaktan asla çekinmeyeceklerini ifade etti.