Dünya sağlık turizminin yükselen yıldızı Türkiye'nin geçen yıl 6 Şubat depremlerine kadar yükselişini devam ettirdiğini vurgulayan Terziler; deprem, mayıs seçimleri ve İsrail'in Gazze'ye saldırısı sonrası sağlık turizmi ekonomisinin yüzde 30 daraldığının bilgisini paylaştı. Terziler, Türkiye sağlık turizmine diğer bir darbenin ise Türk markalarının yurt dışında şube ve klinikler açmaya başlamasıyla oluşacağını vurguladı. Bunun Türkiye'ye gelinmesi yönündeki rüzgara bir engel olabileceğini belirtti.

‘SAĞLIK TURİZMİ KALKINMA AJANSI KURULMALI’

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın yaptığı gibi Türkiye sağlık turizmini artırmak için 'Sağlık Turizmi Kalkınma Ajansı'nın bir an önce kurulmasının elzem olduğunu dile getiren Terziler, "Elimizde çok büyük bir gücümüz varken yurt dışı yatırımlar Türkiye'ye gelecek akımı keser." dedi.

Türkiye’nin sağlık turizminde dünya markası haline geldiğini belirten Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler; Türkiye’de artık sadece saç ekimi ve estetik operasyonlar değil, pek çok sağlık ihtiyacı için de dünyanın birçok ülkesinden hasta ağırlandığını kaydetti. Terziler, Türkiye’nin sağlık turizminde deprem sonrası yavaşlayan ivmesini hızla yeniden kazandığını ve 2024’te sağlık turizminde 2022 yılında yakalanan 4 milyar dolarlık cironun üzerine çıkmayı hedeflediklerini kaydetti.

TURİZMDE SADECE SAYI DEĞİL KALİTE HEDEFE GÖTÜRÜR

2022 yılında 1 milyon saç turistini ağırladıklarını hatırlatan Terziler, hedeflenen ciroyu geçmek için bu sayının aşılması gerektiğine vurgu yaptı. Sağlık turizmi için gelen sayının olduğu kadar kalitenin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Terziler, "1980'li yıllardan sonra Türkiye turizm cenneti haline geldi. Ama ucuz ülke imajından bir türlü kurtulamadı. 40 yıldan fazla bir süredir deniz-güneş, doğa ve kültür turizminde yurt dışından misafirler kabul ediyoruz. Ama ağırladıklarımızın da yüzde 90'larda orta ve ortanın altında gelir grubundaki insanlar olduğunu gözlemliyoruz. Son dönemlerde Turizm Bakanımızın yaptığı doğru hamlelerle sayı değil de kaliteye oynanması noktasında doğru girişimler yapılıyor. 

‘UCUZLUK VE SÜRÜM DÖNEMİ SONA ERMELİ’

Son 15-20 yılda büyüyen bir sağlık turizm potansiyelinin açığa çıktığına dikkat çeken Terziler, "Burada çok iyi organize olabilen, çok iyi entegre olabilen, çok iyi kriz yönetebilen doktor ve yardımcı teknik elemanların olduğunu zaten Covid-19 pandemisinde ispatladık. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girdiğimiz bu yıl önceki yüzyılda yaptığımız hatalardan ders çıkarmamız gerekiyor. Bu yüzyılımızda ucuza, çok fazla sürümden kazanarak değil; markaların hakkını ortaya koyarak, markaların gerekli kalite ve inovasyon hareketlerini devam ettirerek insanların kaliteye geldiği bir sağlık turizmi cenneti haline getirirsek Türkiye bu yüzyıla sağlık turizmiyle damga vuracak hale gelir. Dolayısıyla bizim yüzyılımızda olması gereken nokta ucuzdan, sürümden kazanma dönemini kapatmak. Bu yüzyılımızda katma değerli işlere yönelmek, katma değerli markaları oluşturmak, dünyanın en kaliteli sağlık turizmi cenneti haline gelmek zorundayız." ifadelerini kullandı.
Sağlık turizminde saç ekiminin liderliğini koruduğunu belirten Terziler, "Türkiye'de artık saç ekimi konusunda belli bir kaliteye ulaşıldı. Estetik, diş, saç içeren hatırı sayılır klinikler kurulmaya başlandı. Dr. Terziler Exclusive Hair Clinic bu anlamda; tamamen robotlarla saç ekim yapılan, kalite bilinci oluşmuş insanların tercih ettiği, dünya standartlarında hizmetleriyle Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katma değer sağlayan bir noktada bulunuyor. Bunun gibi merkezlerin çoğalmasıyla hedeflediğimiz ciroların çok üstüne ulaşmak daha kolay olacaktır." dedi.

KATMA DEĞERLİ SAĞLIK TURİZMİ İÇİN DEVLET DESTEKLİ EĞİTİM

Şehir hastanelerinin önemine dikkat çeken Terziler, Türkiye'nin bu hastanelerle büyük atılım yaptığını ve sağlıkta hedeflere emin adımlarla gitmek için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını dile getirdi. Terziler, katma değerli sağlık turistini getirmek adına devlet destekli düzenli ve sürekli eğitimlerin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

‘KATMA DEĞER İÇİN MARKALAŞMA ÖNEMLİ’

Diğer sağlık turizmi hizmetlerine değinen Terziler, saç ekiminin yanında kök hücre tedavilerine insanların çok büyük rağbet gösterdiğini ve yurt dışından misafirlerden kök hücre tedavisi için talepler oluşmaya başladığını belirtti.

Yurt dışından özel jetleriyle gelen misafirleri ağırladıklarını belirten Terziler; saç ekimi, kök hücre tedavisi ve diğer tedavi hizmetlerinden faydalanan misafirlerin bir seferde 50 bin Euro gibi bütçelerde harcama yapabildiklerini söyledi. Terziler, "Bunlar çok katma değerli güzel işler. Hem merkezlerin çoğalması lazım hem de bu merkezleri kuracak kalite anlayışı olan işletmeci ve doktorların sayısının artması lazım. Sağlık turizminde yeni yüzyıl stratejileri kapsamında inovatif ve marka olma yönünde programlar yapılmalı. Türkiye'nin yüzyılına damgayı markalaşmayla vurabiliriz. Markalar ülkeleri yukarı çeken itici güçlerdir. Dünya çapında iş yapıyoruz ama satamıyoruz.” diye belirtti.

‘SAĞLIK TURİZMİ İÇİN EN FAZLA TURİST AVRUPA’DAN GELİYOR’

Sağlık turizmi için Türkiye'ye en fazla Avrupa'dan gelindiği bilgisini paylaşan Terziler, "Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, İspanya gibi ülkeler çok yoğun bir şekilde saç ekimine geliyor. Estetik cerrahide de Avrupa'dan çok yoğun akım alıyoruz. İkinci olarak en fazla Ortadoğu Ülkeleri’nden, üçüncü sırada ABD’den, dördüncü sırada İngiltere'den insanlar geliyor. Asya Ülkeleri’nden; Japonya'dan, Çin'den, Kore'den yavaş yavaş gelişler artmaya başladı. Estetik cerrahide de çok yoğun Avrupa'dan akım alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“İtalyan bir fon şirketi kurulmamızın daha ikinci yılını doldurmadan birlikte büyüme konusunda stratejiler geliştirelim diyerek kapımızı çaldı.” diyen Terziler, Türkiye'de birkaç yıla kadar ya fonla yürümek ya da borsaya açılmak niyetlerinin olduğunu, New York taraflarında şu anda yatırımlarının bulunduğunu ve ilk Dr. Terziler sağlık hizmet ofisini ABD'ye kurmak istediklerini belirtti. Terziler, "Hollanda, Londra, Dubai radarımızda zaten. 4-5 tane dünya markası ülkenin baş şehirlerinde yer almak ve buralarda dünya insanına en kaliteli hizmeti sunan estetik klinik olma mottosu ile yolumuza devam ediyoruz." dedi.