İçişleri Bakanlığı yeni koronavirüs genelgesini açıkladı. Genelge 81 ilin valiliğine gönderildi. Peki yeni koronavirüs genelgesinde neler yer alıyor? İşte İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen yeni koronavirüs genelgesi...

YENİ KORONAVİRÜS GENELGESİ

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanan Cumhurbaşkanlığı kabinesi yeni bir karar aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni koronavirüs yasaklarını duyurdu. Bu bağlamda İçişleri Bakanlığı da yeni koronavirüs Genelgesi duyurdu.

Genelgede kamu düzeni ve toplum sağlığı açısından risk oluşturan koronavirüs salgını yayılma hızının kontrol altına alınması amacıyla koronavirüs bilim kurulu ve Sağlık Bakanlığı'nın önerileri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği talimatlar doğrultusunda yeni tedbir kararı alındığını açıkladı. 

2020 yılında içinde tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün, Avrupa Kıtası'ndaki ülkelerde oldukça ciddi şekilde artışı geçtiği belirtildi. Bu tarz tedbir kararlarının Avrupa ülkelerinde de uygulandığına dikkat çekildi.

İŞLETMELER SAAT 8'DE KAPANACAK

Buna göre Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan yeni kararlar doğrultusunda 20 Kasım 2020 tarihinde saat 20:00'da başlayacak şekilde;

Market, berber ve kuaför, güzellik merkezleri ve alışveriş merkezleri yalnızca saat 10:00 ve 20:00 arasında hizmet verecek.

Kafeterya, kafe, pastane, lokanta, restoran gibi yeme içme alanında hizmet veren yerler sadece paket servis veya gel-al hizmeti şeklinde hizmet verecektir.

SİNEMA SALONLARI YIL SONUNA KADAR KAPALI KALACAK

Sinema salonları yıl sonuna kadar kapalı olacak. Yeni bir karar çıkana kadar kıraathane, kır bahçesi, kahvehane, internet kafe, bilardo salonları, elektronik oyun salonları, lokal ve çay bahçeleri ile birlikte halı sahalarında faaliyetleri durduruldu. Nargile kafelerle ile ilgili verilen yasak kararını halen devam edecek

65 yaş üstü vatandaşlar gün içinde saat 10:00-13:00 saatleri arasında, 01.01.2001 tarihi ve sonrasında doğan 20 yaş altı vatandaşlar ise 13:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek. 

Haftasonu 10:00-20:00 dışında sokağa çıkılmayacak. Üretim, tedarik ve imalat zincirleri bu kısıtlamadan muaf olacak.

KISITLAMADAN MUAF TUTULACAK İŞLETMELER

Tıbbi cihaz, maske, ilaç ve dezenfektan üretimi; nakliye ve satışı yapan iş yerleri,

Özel sağlık kurum ve kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, veteriner klinikleri, eczane ve hayvan hastaleri,

Zorunlu kamu hizmetleri: Liman ve havalimanları, gümrük ve karayolları, huzurevleri, yaşlı bakımevleri, acil çağrı merkezleri, rehabilitasyon merkezleri, AFAD birimleri ve afet ile ilgili çalışma yürüten kuruluşlar, PTT, Göç İdaresi ve Vefa Sosyal Destek Birimleri vb.

Petrol, doğalgaz ve elektrik sektöründe stratejik anlamda faaliyet yürüten tesisler ve işletmeler,

Lojistik firmaları,

Konaklama ve otel hizmeti veren işletmeler,

Sağlık alanında inşaat yapan firmalar, donanım firmaları,

Hayvan bakım merkezleri, barınak ve hayvan çiftlikleri,

Üretim ve imalat tesisleri,

Radyo-Televizyon kuruluşları ve gazete basım maatbaları; gazete dağıtıcı firmalar,

Vali ve kaymakamlıklar,

Meyve toplayan haller