Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin araştırmasına göre günümüzün yüzde 33’ü internette geçiyor.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin araştırmasına göre, günün yüzde 33’ü internette, bunun yüzde 12’si ise sosyal medyada geçiyor. Bu da ego sörfü, nomofobi, photolurking, siberhondrik, fare-klavye rahatsızlığı gibi dijital rahatsızlıkları yanında getiriyor. İnsan yaşamının merkezine yerleşen teknolojik aletler ve internet, görülen hastalıkların da yönünü değiştirdi. Özellikle bütün dünyayı tesiri altına alan koronavirüs tedbirlerine yönelik yapılan kısıtlamalar alışkanlıkları değiştirdi. Görüntülü aramalar, eğitim, alışverişler internet üzerinden yapılmaya başlandı. Hal böyle olunca da sanal ortamda geçirilen vakit uzadı.

TEKNOLOJİ ÇAĞININ E-HASTALIKLARI

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, günlük hayatın bir parçası haline gelen internet kullanımıyla alakalı mühim bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, bir günün aşağı yukarı yüzde 33’ü internette, bunun yüzde 12’si ise sosyal medyada geçiyor. Araştırmada, dijital araçların uzun süreli ve denetimsiz kullanımının, mental ve fiziksel çeşitli dijital rahatsızlıklara neden olabileceğine dikkat çekildi. Yapılan araştırmada, internet ve sosyal medya hastalıkları da anlatıldı. Çağın hastalığı olarak da nitelendirilen e-hastalıklardan birisi “ego sörfü.” Bu hastalık, bireyin dijital dünyada kendisi hakkında neler olduğunu merak ederek, arama motorlarında devamlı kendi adını aratması. Yine “photolurking” hastalığı ise, bireyin farkında olmadan saatlerce sosyal medyadan başkalarının fotoğraflarına bakarak zaman harcaması.

İNTERNETTE TEDAVİ BULMA HASTALIĞI

Yine bireyin kendisinde var olduğunu düşündüğü hastalığı internet ortamında arayarak tanı koymaya ve tedavi etmeye çalışması “siberhondrik” hastalığı olarak adlandırıldı. Araştırmadaki bir diğer hastalık olan “nomofobi” ise bireyin etrafında telefon, bilgisayar gibi herhangi bir dijital iletişim aracı olmaması halinde hissettiği endişe ve korku durumu. Dijital Dönüşüm Ofisi’nin araştırmasında fare-klavye rahatsızlığının da dijital hastalıklardan birisi olduğu belirtildi. Bu hastalıkta, fare ve klavye kullanırken devamlı yapılan hareketler nedeniyle yaşanan sinir sıkışmasına bağlı olarak, kişinin el bileklerinde ve parmaklarında, uyuşma ve ağrının meydana geldiğine dikkat çekildi.