Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan son açıklamaya göre, Elazığ depreminin ardından düzenlemesine başlanan "Fay Yasası" yakın zamanda TBMM'de şekillenecek. Yeni yasa düzenlemesinin büyük boyutta tamamlandığı ifade edildi. İşte yeni Fay Yasası'na ilişkin son bilgiler...

 

Fay yasası geliyor! O bölgelerde oturmak yasaklanacak...

Fay yasasına göre ülke genelinde bulunan tüm aktif fayların üzerinde birer birer inceleme yapılacak. İncelemeler, akademik çalışmalar ile eş güdümlü yürütülecek. Fayların hangi aralıklarla, kaç yılda kaç kere deprem ürettiğine ilişkin ölçümler yapılacak. Söz konusu fay hatlarındaki kırılme ve kayma hızları tespit edilecek. Tüm fay zonlarında hendekler açılacak, bu sayede fay hattının ne kadar genişliğe sahip olduğu görülecek.

Sakınım bandı ile hangi alanlara bina yapılmayacağı görülecek

Yeni yasada en dikkat çeken ayrıntı sakınım bandı olacak. Sakınım bandı bağlamında hangi bölgelerin bina yapmaya uygun olmadığı hususunda incelemeler yapılacak. İncelemelerin ardından ne kadar alana bina inşası yapılmayacağı tespit edilecek. Özellikle de fay hattı üzerine ev inşa etmek yasak olacak. 

Bazı fayların etrafında belli ölçüde yapılaşma olacak

Deprem üretme düzeyine göre belirli fay hatlarının etrafına hastane, okul ve kışla gibi binalar hariç olarak, belli kısıtlamalar içinde yapılaşma izni tanınacak. Söz konusu yapılaşmaya izin çıksa bile bu yapıların raylı sistem olmasının da gündemde olacağı ifade ediliyor.

Fay hattı üzerindeki evlere ne olacak?

Hali hazırda fay hattının üzerinde bulunan binalar hakkında ise mevcut düzenlemeler doğrultusunda kentsel dönüşüme dahil edilmesi için neler yapılabileceği kontrol edilecek.