Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bugün İstanbul'da saat 11.00'de gerçekleştirilecek toplantı ile Yeni Ekonomik Programı'nı (YEP) duyuracak. YEP'le 2021-2023 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler belirlenmiş olacak.

Öte yandan koronavirüse karşı mücadelenin ekonomik hedeflere nasıl yansıyacağı da bir merak konusu iken, bakanlığın açıklamasına göre YEP "büyüme ve istihdam" odaklı hazırlandı.

 

PROGRAMIN İÇERİĞİNDE TEKNOLOJİ VE İHRACAT VAR

Programda sürdürülebilir, yüksek teknoloji ve ihracata dayalı, enflasyon oluşturmayan bir büyüme öngörülüyor. Türkiye'nin potansiyel büyümesinin de sağlıklı zemine oturtulacağı bir dönem yaşanacağı ve enflasyonun tek haneli rakama düşeceği bekleniyor. 

YEP'in açıklanmasının ardından 2021 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin süreç de belli bir noktaya gelecek. Bakanlık ve kurum bütçeleri bu doğrultuda ayarlanacak.

 

BDDK'NIN KARARI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aktif rasyosunu 1 Ekim'den itibaren mevduat bankaları için yüzde 95'ten 90'a, katılım bankaları için ise yüzde 75'ten 70'e kadar düşürdü.