Artık banka müşterisi olmak amacıyla ıslak imzaya lüzum kalmayacak. Bankalar uzaktan kimlik tespitiyle müşteri alabilecek. İşte adım adım yapılacakları...

Bankacılıkta bugünden itibaren yeni bir dönem başlıyor. Artık herhangi bir banka müşterisi olmak veya hesap açmak için fiziksel olarak bankaya gitmeyeceksiniz veya ıslak imza atmak mecburiyetinde kalmayacaksınız.

Bankalar uzaktan kimlik tespiti yaparak mobil cihazlar ve bilgisayarlar vasıtasıyla müşteri kabul edebilecek.

Sistemin işleyişine dair Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Bankalar Birliği hazırlıklarını tamamladı. Dün de Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mobil, web tabanlı uygulamalar, internet şubesi ve telefon hizmeti gibi elektronik hizmetler yolu ile uzaktan kimlik tespitinde istenecek bilgiler belirlendi.

ADRES VE BİLGİLER TEYİT EDİLECEK

Uzaktan kimlik tespitinde uygulanacak yöntem, yüz yüze yapılan kimlik tespitinde alınması gereken bilgilerin tamamını içerecek. Bilgilerin teyidinde asgari düzeyde risk ihtiva edecek şekilde tasarlanacak.

İmza örneği alınması mecburi olmayacak. Uzaktan kimlik tespiti, devamlı iş ilişkisi tesis edilmeden evvel tamamlanacak. Kimlik tespiti çerçevesinde alınan adres ve kimlik bilgileri ayrıca İçişleri Bakanlığı'nın veri tabanı üzerinden sorgulanarak teyit edilecek. Uzaktan kimlik tespitinde alınan bilgiler, teyide yönelik her türlü bilgi ve belge ile her türlü ortamdaki kayıtlar talep edildiğinde yetkili mercilere verilmesine imkân verecek şekilde muhafaza edilecek.

HESABIN İŞLEM HACMİ İSTENECEK

Müşteri ile ilgili suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine dair tedbirler çerçevesinde alınması gereken bilgiler alınacak. Asgari olarak iş ilişkisinin amacı ve mahiyeti (hesap açma amacı, talep edilen ürünler ve benzeri) belirlenecek.

İşleme mevzu malvarlığının ve müşteriye ait fonların kaynağı ile ortalama gelir bilgisi istenecek. Açılacak hesabın aylık tahmini işlem hacmi ve işlem sayısına yönelik bilgiler alınacak. Yükümlülerce, uzaktan kimlik tespitine ve müşterinin tanınmasına dair olarak tebliğle getirilen hususlara riayet edilmemesi durumunda 5549 sayılı Kanun'da öngörülen cezalar uygulanacak.

NE YAPACAKSINIZ?

Uzaktan banka müşterisi olmak veya hesap açtırmak isteyen kişilerin bilgilendirilmesi amacıyla, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) de rehber niteliğinde bir infografik hazırladı. Uzaktan kimlik tespiti sürecinde görüntülü görüşme başlamadan önce hesap açmak istediğiniz bankanın mobil uygulaması veya banka internet sitesi üzerinden elektronik ortamda doldurulan bir form ile başvuracaksınız.

İŞTE ADIM ADIM YAPILACAKLAR

Uzaktan kimlik tespiti için kesinlikle yeni T.C. Kimlik Kartı'na ve akıllı telefona sahip olmalısınız. Kimlik kartınızın üzerindeki bilgiler okunabilir olmalıdır. Hasar görmüş bir kimlik kartı ile işlem yapılamaz.

Hesap açmak istediğiniz bankanın mobil uygulamasını telefonunuza indirin veya banka internet sitesine adresine girin.

Mobil uygulamayı indireceğiniz platformun güvenliğini veya giriş yapacağınız bankanın internet adresinin doğruluğunu kontrol edin.

Görüşme esnasında güneş gözlüğü ve maske gibi yüz tanımayı engelleyici unsurları kullanmayın.

İşleminizi bilgisayarla yapacak dahi olsanız, telefonunuzu yanınızda tutun. Görüşmede kameranız açık olsun.

Bilgilerinizin doğrulaması banka tarafından gerçekleştirildikten sonra uzaktan kimlik tespiti işlemini yapmak amacıyla banka temsilcisi ile irtibata geçeceksiniz.

Bankanız, telefonlardaki NFC'yi (Yakın Alan İletişimi) kullanmanızı istenebilir. NFC'nin nasıl açılacağını öğrenin.

Doğrulama için hesap açmak istediğiniz banka başka bir bankadan, para transferi yapmanızı isteyebilir.

İşlemler sırasında başvuru formuna girdiğiniz bilgilerin güncel ve eksiksiz olduğundan emin olun.

Sorulara eksiksiz ve net cevaplar verin.

Görüntü ve ses kalitesinin, şüpheye yer bırakmayacak ve kimlik tespitinde herhangi kısıtlamaya imkân vermeyecek şekilde olduğundan emin olun. Görüşme süresince işlemler yalnızca sizinle gerçekleşir. İşlem güvenliğiniz için üçüncü bir kişiden yardım almayın.