Araştırmalar, bağırsakların sağlığın pek çok alanının ardındaki beyin olduğunu giderek daha fazla gösteriyor. Diyabet riskinden zihinsel sağlığa kadar her şey, sindirim sistemimizde yaşayan trilyonlarca mikrobun durumundan etkileniyor gibi görünüyor. İyi ya da kötü, bağırsak mikrobiyomu olarak adlandırılan bu küçük organizmalardan oluşan ekosistem, sağlığımız üzerinde ciddi bir güce sahiptir. Bu florayı korumak için, fermente gıdalar yemek , bol bol uyumak ve stres seviyemizi azaltmak gibi stratejilerle bağırsaklarımızı mümkün olduğunca sağlıklı tutabilirsiniz.
 
Ancak bazen hepimiz, bilim dünyasında "disbiyozis" olarak bilinen bağırsak bakterilerinin dengesiz dengesini deneyimleyebiliriz. Bu elbette sindirim semptomlarında kendini gösterir , ancak başka şekillerde de ortaya çıkabilir.

Bağırsak sağlığınız bozulduğunda bağırsak hareketlerinin yavaşladığını fark edebilirsiniz. Nutrients dergisinin 2022 tarihli araştırmasına göre mikrobiyom, bağırsak hareketini (veya bağırsak hareketlerinin eksikliğini) doğrudan etkiliyor. Mikrobiyal dengesizlik kabızlığa neden olsa da dengeyi yeniden sağlamak kabızlığı hafifletebilir. Bu çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, doğru probiyotiklerin bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmek için bağışıklık ve sinir sistemleri üzerinde etkili olduğu sonucuna vardı. Sağlık uzmanınız, işlerin yeniden ilerlemesi için hangi probiyotik türünün doğru olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
 
Her bağırsak dengesizliği kabızlığa yol açmaz. Bazen ve belki daha sık olarak tam tersi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. İshal, disbiyozun klasik bir habercisidir. Bağırsak mikrobiyotası koloniniz gelişmediğinde, ishale neden olan zararlı bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi istilacı patojenleri savuşturma konusunda elinden gelenin en iyisini yapamaz.
 
İyi haber şu ki, çalışmalar hem kronik hem de akut ishalin doğru probiyotiklerle tedavi edilmesine yönelik umut vaat ediyor.

Alt bağırsağınızda işler yolunda gitmediğinde sorunlar üst gastrointestinal sisteminize de sıçrayabilir. Mide yanması bağırsak sağlığının zayıf olduğunun bir işareti olabilir. 2021'de yapılan bir çalışmada, reflü ameliyatı için sevk edilen hastalarda bağırsak disbiyozu prevalansı son derece yüksekti: `,6! Diğer araştırmalar, asit reflüsü olan kişilerin yemek borusunda alışılmadık derecede yüksek düzeyde gram-negatif bakteri bulunduğunu göstermektedir.

Bağırsak sorunları cildinizde ortaya çıkabilir mi? Kesinlikle yapabilirler. "Bağırsak-deri ekseni" olarak adlandırılan bölge, bağırsak ve cilt sağlığı arasındaki etkileşimi ifade eder. Mikroorganizmalar alanında 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre , dengesiz bir mikrobiyom; sivilce, atopik dermatit, sedef hastalığı, kepek ve cilt kanserine neden olabilecek değişen bir bağışıklık tepkisiyle ilişkilidir.

Gıda hassasiyetleri ile mikrobiyom arasındaki bağlantı, araştırmacıların bağışıklık tepkisini içerdiğini düşündüğü bir faktördür. Hassasiyetler veya intoleranslar yaşam boyu devam etse de, laktoz intoleransı gibi bazıları probiyotik tedavisiyle hafifletilebilir.

Her ne kadar karın ağrısının çeşitli nedenleri olsa da, bu genellikle kötü bakterilerin bağırsaklarınızda yer kazandığının açık bir göstergesidir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve fonksiyonel dispepsi (FD) gibi fonksiyonel gastrointestinal bozuklukları olan kişiler sıklıkla mide ağrısı yaşarlar ve bunun sorumlusu düzensiz bir mikrobiyom olabilir .

Dengesiz bir bağırsağın kilo alımını nasıl teşvik ettiğinin tüm ayrıntılarını henüz bilinmiyor, ancak bağırsaklarınzıdaki bakterilerin tartıdaki sayıyı etkilediği açık. Önleyici Beslenme ve Gıda Bilimi'nde 2020 yılında yapılan bir araştırma, mikrobiyomun, kilo yönetiminin iki ana bileşeni olan besin metabolizmasını ve enerji harcamasını etkilediğini bildirmektedir. Öte yandan sağlıklı, çeşitli bir bağırsak kolonisi kilo kaybıyla ilişkili olduğu da tespit edildi.
 
Her ne kadar şişkinlik aslında sağlıklı bir gastrointestinal kanalın normal bir ifadesi olsa da, her zaman rahatsız edici derecede şişkinlik hissetmek normal değildir. Aşırı şişkinlik, ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyümenin (SIBO) veya IBS'nin sonucu olabilir. Karnınız düzenli olarak kasılıyorsa bağırsak sağlığınızla ilgili olarak doktorunuza başvurmanın zamanı gelmiş demektir.

Kötü uyku ve bağırsak sağlığı bazen bir kısır döngüde bir araya gelebilir. Kötü uyumak mikrobiyomu olumsuz yönde etkileyebilir ve bu da daha fazla uyku yoksunluğuna neden olur. Neyse ki bunun tersi de doğru gibi görünüyor. Daha iyi uyuyan insanlar daha fazla mikrobiyom çeşitliliğine sahip olma eğilimindedir. Sağlıklı bir uyku hijyeni rutini oluşturmak, yalnızca daha iyi uyumanıza değil aynı zamanda bağırsak sağlığınızı da iyileştirmenize yardımcı olabilir.