Helikopter kazasında ölen Muhsin Yazıcıoğlu'nun soruşturmasında önemli bir detay ortaya çıktı. Helikopter kazası meydana gelmeden önce Malatya'dan 2 F-4 savaş uçağının havalanarak kazanın olduğu bölgeye geldiği ortaya çıktı. İncelemeye alınan radar kayıtlarındaki 4 dakikalık bölümün silindiği veya karartıldığı ortaya çıktı.

Bölgeye gelen arama kurtarma ekibinin helikopterden çaldığı cihazın, helikopterin yakınında bulunan hava araçlarını gösteren bir kayıt cihazı olduğu ortaya çıktı. Bu cihazın soruşturma açısından oldukça kritik öneme sahip olduğu belirtildi.

CİHAZI 'HATIRA OLSUN DİYE' ÇALDILAR

Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin öldüğü helikopter kazasıyla ilgili ByLock konuşmaları ve itirafçının beyanları sonrasında soruşturma başlatıldı. 15 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönelik Marmaris'te suikast girişiminde bulunan MAK timlerini taşıyan helikopterin pilotu olan Davut Uçum ve astsubay Aydın Özsıcak'ın, "hatıra kalsın diye" çaldıkları cihazın soruşturmada çok kritik öneme sahip olduğu ortaya çıktı.

GÖRÜNTÜLER ORTADAN KAYBOLDU

İncelenen hava radar kayıtlarını doğrultusunda, Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopterin düştüğü anlarda, o bölgede Malatya 7. Ana Jet Üssü'nden kalktığı belirlenen 2 adet F-4 savaş uçağı vardı. Kaza yaşanmadan önce havalanan uçakların radar kayıtlarına ilişkin yapılan inceleme doğrultusunda, görüntülerden yaklaşık 4 dakikalık bir kısmın silindiği veya karartıldığı ortaya çıktı.

Helikopterin 20 kilometre yakınında bulundu

Kayıtlarında yer alan ilk görüntülere göre jetler kaza yerinin 20 kilometre yakınında bulundu, ancak genel radar hareketleri karartıldığı için jetlere ulaşılamadığı ortaya çıktı.

MAK timinde görevli olan darbeci askerlerin helikopterden çaldığı Argus 5000 Skymap III C'nin; helikopterin yakınına yaklaşan hava araçlarının tespit edilmesi görevinde kullanılan cihazlar olduğu ortaya çıktı. Devlet Denetleme Kurulu ise raporlarında, bu cihazların soruşturma açısından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

UÇAKLARDA 75 SANİYE DETAYI ORTAYA ÇIKTI

Malatya'dan havalanan iki F-4 savaş uçağının, Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikoptere 20 kilometre yaklaşmasının ardından kayıtlarının silinmesi ile ilgili olarak Sabah Gazetesi'nin yazdıklarına göre; F-4 savaş uçakları 20 kilometre mesafeye tam 1 dakika 15 saniyede ulaşıyor.

Söz konusu radar kayıtları silinmeseydi, savaş uçaklarının Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin yaklaştığı açık bir şekilde kanıtlanacaktı. Karartılan 4 dakikalık radar kaydının ise savaş uçaklarının Yazıcıoğlu'nun helikopterine yaklaşıp ardından uzaklaştığı süreye süreye denk olduğu ifade edildi.